Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Βουλή: 126 εκατ. δολ. αναμένουν την... είσπραξή τους από την Ελλάδα


Βουλή: 126 εκατ. δολ. αναμένουν την... είσπραξή τους από την Ελλάδα

Ι. Μιχελάκης: Τέσσερα χρόνια καθυστερεί η κύρωση της επωφελούς συμφωνίας
Στην αποκάλυψη τους επωφελούς για το ελληνικό δημόσιο συμφωνίας η οποία ωστόσο δεν έχει κυρωθεί από τη Βουλή προέβη ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ κ. Ι. Μιχελάκης



Εν μέσω κρίσης το Ελληνικό Δημόσιο έχει… την πολυτέλεια να επιδεικνύει προκλητική αδιαφορία ακόμα και όταν είναι να .......
εισπράξει οφειλές για τις οποίες μάλιστα έχει υπογραφεί επωφελής διμερής συμφωνία. Ωστόσο, οι αρμόδιοι κωλυσιεργούν με αποτέλεσμα εδώ και τέσσερα χρόνια να καθυστερεί η ενεργοποίηση της εν λόγω συμφωνίας καθώς προϋποτίθεται η κύρωσή της από τη Βουλή, κάτι που δεν έχει συμβεί. Στην αποκάλυψη αυτή προέβη ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ κ. Ι. Μιχελάκης ο οποίος με ερώτησή του προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών, ζητεί εξηγήσεις για την καθυστέρηση και κωλυσιεργία των υπευθύνων καθώς και στοιχεία σχετικά με αντίστοιχες συμφωνίες οι οποίες εκκρεμούν προς κύρωση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Η εξωφρενική υπόθεση αφορά οφειλές του Ιράκ από προμήθεια εξοπλιστικών από την ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Α.Β.Ε.Ε.) ύψους 126 εκατομμυρίων δολαρίων, για τις οποίες έχουν συμφωνήσει οι δυο πλευρές από το 2008, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει ενεργοποιηθεί η συμφωνία. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ερώτηση του «γαλάζιου» βουλευτή:
Στις 11 Οκτωβρίου 2008 και στο πλαίσιο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των Δ.Ν.Τ / Π.Τ (Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Παγκόσμιας Τράπεζας) υπεγράφη στην Ουάσιγκτον από τους υπουργούς Οικονομικών της Ελλάδας κ. Γ. Αλογοσκούφη και του Ιράκ κ. Μπακέρ Τζαμπρ Αλ-Ζουμπαΐντι διμερής συμφωνία διακανονισμού των οφειλών του Ιράκ προς το Ελληνικό Δημόσιο. Οπως αναφέρει ο κ. Μιχελάκης «η ανωτέρω σύμβαση κρίθηκε εύλογα τότε ως ιδιαίτερα επωφελής για την Ελλάδα, γιατί αντίθετα με τις οφειλές του Ιράκ προς άλλα κράτη, οι οποίες διεγράφησαν σε ποσοστό έως και 85%, η οφειλή προς τη χώρα μας διατηρήθηκε στο 100% των απαιτήσεων μας, με τη συμφωνία να καταβληθεί σε 44 δόσεις εντός 21 ετών (2019-2040)».   
Η ως άνω οφειλή, συνολικού ύψους 126.185.662 δολαρίων ΗΠΑ, προέρχεται από την προμήθεια όπλων, οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών στο Ιράκ από την εταιρεία «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Α.Β.Ε.Ε.» (Ε.Α.Σ.). Ωστόσο, «η ενεργοποίησή της εν λόγω ιδιαίτερα επωφελούς για τη χώρα μας διμερούς συμφωνίας προϋποθέτει την κύρωσή της από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί, διότι οι αρμόδιοι φορείς δεν την έχουν στείλει στη Βουλή 4 χρόνια μετά την υπογραφή της».
Ο ερωτών βουλευτής κάνει λόγο για «απαράδεκτη και αδικαιολόγητη κωλυσιεργία των αρμόδιων υπηρεσιών που στερεί από τη χώρα μας, εν μέσω της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που αυτή βίωσε μεταπολεμικά, τη δυνατότητα να προβεί στην εκχώρηση της ανωτέρω απαίτησης με σκοπό την πρόωρη εξόφλησή της». Κάτι, που όπως υπογραμμίζει, έχει ως συνέπεια να επιτείνεται δραματικά η δεινή οικονομική θέση της Ε.Α.Σ., που προήλθε το 2004 από τη συγχώνευση της «Α.Ε. Ελληνικού Πυριτιδοποιείου & Καλυκοποιείου» (ΠΥΡ.ΚΑΛ) και της «Ελληνικής Βιομηχανίας Οπλων Α.Ε.» (Ε.Β.Ο.) και αποτελεί τη μεγαλύτερη αμυντική βιομηχανία της χώρας μας. «Την ώρα που ο ελληνικός λαός υποχρεώνεται σε πρωτόγνωρες και αιματηρές οικονομικές θυσίες δεν συγχωρείται καμία ολιγωρία στην είσπραξη οφειλών προς το Δημόσιο», επισημαίνει ο κ. Μιχελάκης ζητώντας από την κυβέρνηση να δώσει σχετικές διευκρινίσεις.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου