Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Οι εξαγωγές εκτός ΕΕ σώζουν τη Γερμανία

Οι εξαγωγές προς τις χώρες εκτός ΕΕ αναπλήρωσαν τις απώλειες που καταγράφουν οι γερμανικές επιχειρήσεις λόγω της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Στο +25 % οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, στο -6,9 % προς την Ελλάδα
Κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους (Ιούλιος-Σεπτέμβριος) η Γερμανία εξήγε προϊόντα συνολικής αξίας 275,4 δις ευρώ. Πρόκειται για.....
μια αύξηση της τάξης του 3,6 % σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας, κατακόρυφη αύξηση κατέγραψαν κυρίως οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, αλλά και τις ασιατικές χώρες.

Οι γερμανικές εξαγωγές προς χώρες εκτός ΕΕ αυξήθηκαν το τελευταίο τρίμηνο, στη βάση της συνολικής αξίας των προϊόντων, κατά 9,9 %. Οι εξαγωγές προς τις λεγόμενες τρίτες χώρες, αντιστοιχούν πλέον στο 44,4 % επί του συνόλου των γερμανικών εξαγωγών. Αντιθέτως, οι πωλήσεις προς τις χώρες της ευρωζώνης μειώθηκαν κατά 3 %.

Σημαντικές απώλειες στον ευρωπαϊκό νότο


Οι εξαγωγές προς την Ελλάδα μειώθηκαν κατά 6,9 %
Η μεγαλύτερη πτώση παρατηρήθηκε το τελευταίο τρίμηνο εκ νέου στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου που μαστίζονται από την κρίση, με τη μείωση να ξεπερνά, κατά περίπτωση, και τις δέκα ποσοστιαίες μονάδες: οι εξαγωγές προς την Ισπανία μειώθηκαν κατά 13,3 %, προς την Ιταλία κατά 12,4 %, προς την Πορτογαλία κατά 11 % και προς την Ελλάδα κατά 6,9 %.

Κατακόρυφη ήταν αντίθετα η αύξηση των πωλήσεων προς τις ΗΠΑ με τον σχετικό δείκτη να δείχνει +25,7 %. Σημαντική η αύξηση και προς τις μεγάλες ασιατικές οικονομίες: οι εξαγωγές προς την Νότια Κορέα ενισχύθηκαν κατά 15,8 %, προς την Ιαπωνία κατά 12,9 % ενώ προς τη Ρωσία κατά 7,6 %. Απροσδόκητα μικρή ήταν η αύξηση των εξαγωγών προς την Κίνα που σημείωσαν επίσης θετικό πρόσημο, αλλά περιορίστηκαν εντέλει στο 0,9 %.

Σύμφωνα με τον Ομοσπονδιακό Σύνδεσμο Χονδρικού Εμπορίου, Εξωτερικού Εμπορίου και Υπηρεσιών, στα τέλη Νοεμβρίου οι γερμανικές εξαγωγές έσπασαν εκ νέου το φράγμα του ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ. Το 2011 η Γερμανία εξήγε για πρώτη φορά προϊόντα και υπηρεσίες η συνολική αξία των οποίων ξεπερνούσε το ένα τρις. Η συνολική αξία των φετινών εξαγωγών αναμένεται να κινηθεί στο 1,1 τρις ευρώ.


http://www.dw.de/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου