Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Η Ισπανία ψάχνει διεθνή βοήθεια 100 δισ.ευρώ

Το ενδεχόμενο να ζητήσει διεθνή οικονομική βοήθεια εξετάζει σοβαρά η νέα κυβέρνηση της Ισπανίας, σύμφωνα με αποκλειστικές πηγές του Reuters.

Η Ισπανία ψάχνει διεθνή βοήθεια 100 δισ. ευρώ
Το ενδεχόμενο να ζητήσει διεθνή οικονομική βοήθεια εξετάζει σοβαρά η νέα κυβέρνηση της Ισπανίας, σύμφωνα με αποκλειστικές πηγές του Reuters.
"Δεν πιστεύω ότι έχει ληφθεί η απόφαση αυτή, αλλά είναι μία από τις προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι. Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο και μεγαλύτερη ενημέρωση για την τρέχουσα κατάσταση των πραγμάτων", δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο πηγή προσκείμενη στο Λαϊκό Κόμμα. "Εάν πρέπει να το κάνουμε, θα.....
το κάνουμε τώρα", υπογράμμισε η ίδια πηγή.
Σε περίπτωση που η Ισπανία ζητήσει έξωθεν χρηματοδότηση, είτε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είτε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα είναι πολιτικά προτιμότερο η κυβέρνηση να προχωρήσει αυτοβούλως και έγκαιρα σε μια τέτοια κίνηση παρά να αναγκαστεί να το κάνει αργότερα από τις δυνάμεις των αγορών.
Το Λαϊκό Κόμμα, το οποίο αναδείχθηκε νικητής των πρόσφατων εθνικών εκλογών, αναλαμβάνει τα ηνία μιας χώρας που βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης, που έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2012 και που βλέπει το κόστος δανεισμού της να αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς.
Χρηματοδότηση
Στο μεταξύ δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έχει ήδη ξεκινήσει τις διεργασίες για τη δημιουργία μιας "bad bank" και έχει στα χέρα του τουλάχιστον δύο εκθέσεις από ακαδημαϊκούς για τον τρόπο δημιουργίας μιας bad bank. Οπως αποκαλύπτει το πρακτορείο, σύμφωνα με τις προτάσεις που έχει στα χέρια του ο κ. Ραχόι, η Ισπανία θα χρειαστεί έξωθεν χρηματοδότηση της τάξεως των 100 δισ. ευρώ για να απορροφήσει το κόστος της μεταφοράς των συγκεκριμένων τίτλων στην "bad bank".
Τα κεφάλαια αυτά "θα μπορούσαν να ζητηθούν είτε από το EFSF ή ακόμη και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο" αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στις συζητήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου