Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΒΓΕΙ Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ


   
Η Ευρωζώνη για να βγει αρχικά από το σημερινό αδιέξοδο πρέπει να έρθει πιο κοντά μεταξύ της. Οι μεγάλοι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εφαρμόσουν τα μέτρα της ενοποίησης που πρέπει να ληφθούν χωρίς να υπολογίζουν το πολιτικό κόστος. Η έκδοση Ευρωομολόγου θα ήταν ένα σημαντικό μέτρο προς την σωστή κατεύθυνση και παράλληλα ένα σημαντικό χτύπημα στην κερδοσκοπία που έχει στηθεί γύρω από τις οικονομίες του ευρώ. Παράλληλα, η έκδοση νέου χρήματος από την ΕΚΤ (όπως έκαναν οι ΗΠΑ) θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει σημαντικά σε δύο τομείς:.......
- Στην αύξηση της ρευστότητας των Ευρωπαϊκών Οικονομιών.
- Στην διολίσθηση του ευρώ, γεγονός που θα ευνοούσε τις Ευρωπαϊκές εξαγωγές, θα βελτίωνε τους ρυθμούς ανάπτυξης και θα μείωνε μακροπρόθεσμα την ανεργία.
Είναι απαραίτητο επίσης να στηριχτεί με κάθε τρόπο ο Ευρωπαϊκός Τραπεζικός Κλάδος που είναι ο πυρήνας κάθε οικονομικής δραστηριότητας. Τέλος, η μείωση των βασικών επιτοκίων του ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα βοηθούσε επίσης την ανάκαμψη και θα οδηγούσε στη θεμιτή σήμερα διολίσθηση του ευρώ.
Συνοψίζοντας:
1) Στήριξη με κάθε μέσο του Ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού κλάδου
2) Έκδοση Ευρωομολόγου και πλήρη αντικατάσταση των Εθνικών Ομολόγων (όχι παράλληλες εκδόσεις)
3) Σταδιακή μείωση των επιτοκίων του ευρώ από την ΕΚΤ στο 0,5%
4) Έκδοση χρήματος και άλλα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας από την ΕΚΤ
5) Ελεγχόμενη διολίσθηση του ευρώ με μακροπρόθεσμο στόχο την ισοτιμία 1/1 με το δολάριο ΗΠΑ
Παράλληλα είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί ένα νέο στρατηγικό μοντέλο ανάπτυξης στην Ευρώπη με στόχο την εξειδίκευση της κάθε χώρας σε συγκεκριμένους τομείς της παγκόσμιας οικονομίας. Επίσης είναι απαραίτητη η στόχευση της Ευρωπαϊκής στρατηγικής στη νέα οικονομία (διαδίκτυο) όπου υστερεί σημαντικά σήμερα έναντι των ΗΠΑ αλλά και στόχευση σε νέες τεχνολογίες που θα καθιερωθούν στο μέλλον (πχ βιοτεχνολογία, νανοτεχνολογία, υγρή σύντηξη κτλ). Είναι γεγονός ότι σε ερευνητικό επίπεδο σε πολλές τεχνολογίες (πχ υγρή σύντηξη) η Ευρώπη είναι πρωτοπόρος, το πρόβλημα όμως είναι ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δεν μεταφέρονται επαρκώς στην παραγωγή.                                            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου