Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ EURECA ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ....

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ EURECA ΠΟΥ ΦΙΛΟΔΟΞΕΙ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ
Παρουσιάζεται το σχέδιο Eureca της γερμανικής εταιρείας Roland Berger που φιλοδοξεί να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση χωρίς την αναδιάρθρωση των Ελληνικών Ομολόγων. Το σχέδιο στηρίζεται στην δημιουργία μιας εταιρείας συμμετοχών όπου θα της μεταβιβαστούν περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου ύψους 125 δις ευρώ. Η εταιρεία συμμετοχών θα παραχωρηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση (θα έχει την ευθύνη ιδιωτικοποιήσεων) έναντι τιμήματος 125 δις ευρώ. Με τα κεφάλαια αυτά το ελληνικό δημόσιο θα μπορέσει να επαναγοράσει ελληνικά ομόλογα από την ΕΚΤ ύψους 125 δις ευρώ και συνεπώς να μειώσει τον λόγο Χρέος / ΑΕΠ στο 88% από το 145% που ανέρχεται σήμερα. Παράλληλα .....εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 5% και να πετύχει φορολογικά έσοδα της τάξης του 4% του ΑΕΠ. Πολλά σημεία του σχεδίου χρειάζονται αποσαφήνιση όπως ο τρόπος αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου, γι' αυτό και το παρουσιάζουμε με κάθε επιφύλαξη.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ EURECA
Αρχικά στην μελέτη αναλύεται το περιβάλλον της κρίσης στην ευρωζώνη. Πιο συγκεκριμένα τονίζεται ότι η ελληνική κρίση φερεγγυότητας σε συνδυασμό με τις κερδοσκοπικές επιθέσεις σε αρκετές χώρες της ζώνη του ευρώ έχει τοποθετήσει μια τεράστια πίεση στην δημοσιονομική και νομισματική πολιτική των χωρών της ευρωζώνης. Θα ήταν αδύνατον να προστατευθεί η ακεραιότητα της ζώνης του ευρώ χωρίς ουσιαστική αλληλεγγύη στις πληγείσες χώρες αλλά και χωρίς την κατανόηση του τρόπου λειτουργίας των κεφαλαιαγορών και από την θέσπιση αντίστοιχων κανόνων εύρυθμης λειτουργίας. Ωστόσο, τονίζεται ότι η επίλυση του παρόντος οικονομικού προβλήματος είναι ζωτικής σημασίας εάν η ΕΕ επιθυμεί να επιστρέψει σε ένα πρότυπο συνέχισης της οικονομικής της ολοκλήρωσης και να οδηγηθεί μακροπρόθεσμα σε οικονομική ανάπτυξη και πρόοδο  Η μελέτη της Roland Berger περιγράφει τη βάση πάνω στην οποία μια τέτοια λύση θα μπορούσε να οικοδομηθεί.

                                     

Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ EURECA
Προτείνεται η δημιουργία μιας εταιρείας συμμετοχών (holding) με έδρα το Λουξεμβούργο. Στην εν λόγω εταιρεία θα μεταβιβαστεί ένα πακέτο ελληνικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων ύψους 125 δις ευρώ υπό την διαχείριση της μητρικής εταιρείας με σκοπό να ιδιωτικοποιηθούν. Στα περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνονται τράπεζες, ακίνητα, λιμάνια, τηλεπικοινωνίες και άλλα, ενώ η διαδικασία ιδιωτικοποίησης εκτιμάται ότι να έχει ολοκληρωθεί έως το 2025. 
Το σύνολο των μετοχών της εταιρείας, αξίας 125 δις ευρώ, θα πωληθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ελληνικό κράτος θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει τα 125 δις ευρώ με σκοπό την επαναγορά ομολόγων από την ΕΚΤ και το EFSF. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει εφικτή η μείωση του ελληνικού χρέους στο 88% του ΑΕΠ από το 145% επί του ΑΕΠ που είναι σήμερα.
Παράλληλα θα δοθεί η ευκαιρία στην ΕΚΤ αλλά και τους φορολογούμενους των χωρών που συμμετέχουν στο EFSF να εκμηδενίσουν την έκθεση που έχουν σήμερα στο ελληνικό χρέος.
Η νέα εταιρεία που θα έχει περιέλθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορεί να επενδύσει κεφάλαια ύψους 20 δις ευρώ με σκοπό να μεγιστοποιήσει την αξία των κτίσεων της στην Ελλάδα. Το γεγονός αυτό αναμένεται να αποφέρει εκτάκτως μια αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 8% ως θετική παρενέργεια του προγράμματος αναδιάρθρωσης.
Παράλληλα ως θετική συνέπεια του σχεδίου εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα μπορεί μακροπρόθεσμα να πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 5% και να πετύχει φορολογικά έσοδα της τάξης του 4% του ΑΕΠ.
ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΑΠΟΚΛΙΣΗ ΣΤΟΝ ΣΤΟΧΟ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΑΞΙΑΣ 125 Δις ΕΥΡΩ
Σε περίπτωση που τα έσοδα από την πώληση των συμμετοχών από την ειδική εταιρεία ξεπεράσουν τα 125 δις ευρώ, το πλεόνασμα θα αποδοθεί στην Ελλάδα. Σε περίπτωση που τα έσοδα από την πώληση των συμμετοχών από την ειδική εταιρεία υπολείπονται των 125 δις ευρώ, την διαφορά θα την πληρώσει το Ελληνικό κράτος, με την προϋπόθεση όμως ότι το πόσο που θα απαιτηθεί δεν θα ξεπερνά το 30% του ΑΕΠ της χώρας.
ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ EURECA
1. Μείωση του ελληνικό χρέος από το 145% στο 88% του ΑΕΠ, χωρίς την αναδιάρθρωση του χρέους
2. Το ελληνικό δημόσιο να ανακτήσει πιστοληπτική αξιολόγηση (Α ή Α+) σε σύντομο χρονικό διάστημα
3. Μείωση του κόστους δανεισμού για το ελληνικό δημόσιο στο 5% από το 20% που είναι σήμερα σε σύντομο χρονικό διάστημα
4. Μείωση της έκθεσης της ΕΚΤ σε ελληνικά κρατικά ομόλογα στο μηδέν
5. Χτύπημα στην υποτιμητική κερδοσκοπία των κρατικών ομολόγων της ζώνης του ευρώ
6. Αποτροπή ιδιωτικοποιήσεων σε εξευτελιστικά τιμήματα όπως ενδέχεται να γίνει σήμερα
7. Υποστήριξη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη στην Ελλάδα και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου