Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Παπαδήμος: Έτσι θα κυβερνήσω

Τι είπε στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο
 
«Παρά τη σημαντική μείωση των ελλειμμάτων, το χρέος αυξάνεται γιατί τα δημοσιονομικά ελλείμματα ενώ περιορίστηκαν, δεν μειώθηκαν επαρκώς ώστε να συντελέσουν στην αποκλιμάκωση του χρέους», εξήγησε ο κ. Λουκάς Παπαδήμος στα 47 μέλη της κυβέρνησης του στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά την ορκωμοσία που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο.
Βαρύνουσα σημασία έδωσε στο γεγονός ότι..... η ύφεση εντείνεται και η απασχόληση μειώνεται. «Η νέα μεγάλη πρόκληση που θα αντιμετωπίσουμε σαν χώρα είναι η αυξανόμενη ανεργία, η οποία είναι συνέπεια της ύφεσης που, εν μέρει, οφείλεται σε εξωγενείς λόγους, αλλά, εν μέρει, είναι το βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα της προσαρμογής της οικονομίας», τόνισε ο κ. Παπαδήμος.

Ξεκαθάρισε ότι το έργο της κυβέρνησής του δεν αφορά μόνο τη μείωση των ελλειμμάτων και τη συγκράτηση του χρέους. «Το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί πάρα πολύ, αν επιτύχουμε, σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, να σταθεροποιήσουμε την πραγματική οικονομία, να συγκρατήσουμε την ανεργία και να βάλουμε τις βάσεις, για την ανάκαμψη της οικονομίας και προοδευτικά την αύξηση της απασχόλησης», κωδικοποίησε τους στόχους ο κ. Παπαδήμος.

Λακωνικά, ο επικεφαλής της κυβέρνησης συνεργασίας περιέγραψε τις κεντρικές προτεραιότητες του νέου υπουργικού συμβουλίου:

• Υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης της 26ης και της 27ης Οκτωβρίου, που αφορούν μία σειρά θεμάτων,

• Εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές.
Κατά τον κ. Παπαδήμο, εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής σημαίνει να συνεχιστεί η εφαρμογή του ισχύοντος προγράμματος, να ολοκληρωθεί το αναθεωρημένο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής -μετά τις συναντήσεις που θα ακολουθήσουν τις επόμενες εβδομάδες με την Τρόικα- ώστε να συνεχιστεί η χρηματοδότηση και κυρίως να υλοποιηθούν αυτά τα προγράμματα εντός της περιορισμένης θητείας της μεταβατικής κυβέρνησης.

«Ουσιαστικά, αρχίζουμε αυτή τη δουλειά από σήμερα και οι πρώτες μεγάλες προκλήσεις θα πρέπει να αντιμετωπιστούν την εβδομάδα που έρχεται» υπογράμμισε ο κ. Παπαδήμος και προειδοποίησε τα 47 μέλη της κυβέρνησής του ότι :«Αν υπάρχουν αδυναμίες, αν υπάρχουν καθυστερήσεις, αν υπάρχουν αποκλίσεις αποτελεσμάτων από τους στόχους, έστω και σε λίγους τομείς, το συνολικό έργο δεν θα είναι αποτελεσματικό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου