Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Το κόψιμο του ρεύματος είναι παράνομη Ευρωπαϊκή πράξη


image


Η κυβέρνηση Παπανδρέου - Βενιζέλου - Σαμαρά - Καρατζαφέρη, συνεχίζει να εκβιάζει και να τιμωρεί τους Έλληνες φορολογούμενους με το χαράτσι στα ακίνητα τα οποία τα έχει ακριβοπληρώσει σε εργολάβους, τράπεζες και το κράτος ουκ ολίγες φορές ο Έλληνας. Η τάση των κυβερνώντων να βάλουν εξοντωντικούς φόρους αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις επί της οικονομικής, φυσικής και ψυχικής υγείας μια οικογένειας με έναν, δύο και τρείς ανέργους ( έργο δικό τους και η ανεργία), δείχνει ότι οι παραπάνω κύριοι ενεργούν για λογαριασμό μόνο των τοκογλύφων της τρόικας , η οποία ωστόσο διαφωνεί με τις παράνομες αυτές φορολογικές ενέργειες της Ελληνικής κυβέρνησης.
 
Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, ο Γερμανός επίτροπος....
της ΕΕ, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, κρίνει ότι το κόψιμο του ρεύματος για φορολογικές παραβιάσεις δεν συμμορφώνεται με την σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.
Η απάντηση του Γερμανού επιτρόπου της ΕΕ σε θέματα ενέργειας Έτινγκερ, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή ήταν ότι ΔΕΗ δεν έχει δικαίωμα να διακόψει την ηλεκτροδότηση σε κανέναν πολίτη που πληρώνει την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος αλλά δεν πληρώνει τους φόρους, ειδικά όταν αυτός ανήκει σε ευπαθή κοινωνική ομάδα.
Πιο συγκεκριμένα στην απάντησή του ο Γερμανός Επίτροπος κ. Oettinger, τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι  σε κάθε περίπτωση οι κυβερνήσεις πρέπει να εξασφαλίζουν  «τη συμμόρφωση με το σύνολο της σχετικής ενωσιακής νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένης της οδηγίας 2009/72/ΕΚ και των διατάξεων αυτής που αφορούν την προστασία των καταναλωτών (άρθρο 3 και παράρτημα Ι), τα δικαιώματα των ευάλωτων καταναλωτών (άρθρο 3 παράγραφοι 7 και 8) και την καθολική υπηρεσία (άρθρο 3 παράγραφος 3)».
Όπως μάλιστα τονίζει στην απάντηση του ο επίτροπος, είναι απολύτως σαφές ότι «οι διατάξεις σχετικά με την καθολική υπηρεσία γεννούν σαφή υποχρέωση των κρατών μελών και παρέχουν στους οικιακούς καταναλωτές το δικαίωμα να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια. Η οδηγία δεν περιέχει διατάξεις που να εξαρτούν το δικαίωμα αυτό από την κατάσταση του νοικοκυριού ή των μεμονωμένων μελών του όσον αφορά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις».
Καταλήγει μάλιστα στην απάντησή του σημειώνοντας ότι αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για τους ευάλωτους καταναλωτές: «Ως προς την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών, η οδηγία υποχρεώνει τα κράτη μέλη να διασφαλίζουν την τήρηση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων που συνδέονται με τους ευάλωτους καταναλωτές».

H απάντηση του ΥΠΟΙΚ
"Η προστασία του ευάλωτου καταναλωτή διασφαλίζεται απολύτως από την ελληνική νομοθεσία και διασφαλίζεται και από τις προβλέψεις του νόμου για το ειδικό τέλος ακινήτων. Τηρούνται στο έπακρο οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια της κοινοτικής νομοθεσίας", υποστήριξε το γραφείο τύπου του υπουργείου Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου