Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Ιταλία: Ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση

Τη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας που αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας εν μέσω της κρίσης, παρουσίασε ο πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, μετά την σημερινή συνάντησή του με τον πρόεδρο της δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Ιταλία: Ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση
Μετά από ημέρες έντονων διαβουλεύσεων, ο Μάριο Μόντι παρουσίασε τη νέα κυβέρνηση στην οποία δεν συμμετέχουν πολιτικοί αλλά μόνο τεχνοκράτες. Οι υπουργοί είναι συνολικά 17, εκ των οποίων οι πέντε άνευ χαρτοφυλακίου (στην τελευταία κυβέρνηση Μπερλουσκόνι τα υπουργεία ήταν 23).
Ο Μόντι αναλαμβάνει ο ίδιος το κρίσιμο υπουργείο οικονομικών, ενώ σύμφωνα με την λίστα των ονομάτων που παρουσίασε, το υπουργείο υποδομών και βιομηχανίας αναλαμβάνει ο μάνατζερ και τραπεζίτης Κοράντο Πασέρα. Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ θα είναι ο Αντόνιο Κατρικαλά, επικεφαλής της αρχής anti-trust. Στο νέο κυβερνητικό σχήμα συμμετέχουν επίσης τρεις γυναίκες στα υπουργεία δικαιοσύνης, εσωτερικών και εργασίας.
Ο νέος πρωθυπουργός μιλώντας στους δημοσιογράφους, απηύθυνε "εγκάρδιο χαιρετισμό" στον προκάτοχό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, "με σεβασμό και προσοχή στο έργο που έφερε σε πέρας", ενώ ευχαρίστησε και τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Tζόρτζιο Ναπολιτάνο για την τιμή που του έκανε επιλέγοντάς τον και στηρίζοντάς τον όλες αυτές τις ημέρες.
Νιώθουμε αυτοπεποίθηση
"Η σταθερότητα της κυβέρνησης εξαρτάται από την ικανότητά μας να δράσουμε αποτελεσματικά και να εξηγήσουμε στους πολίτες την σημασία της αποστολής μας", τόνισε ο Μόντι, προσθέτοντας ότι ....
ευελπιστεί πως οι αγορές "θα κατανοήσουν την καινοτόμο ταυτότητα της νέας κυβερνητικής ομάδας, την ποιότητα των επιλογών που μπόρεσαν να γίνουν μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα".
"Νιώθουμε αυτοπεποίθηση και λάβαμε πολλά ενθαρρυντικά μηνύματα από τους ευρωπαίους εταίρους μας και από τον διεθνή χώρο γενικότερα. Κάτι που πιστεύω ότι θα βοηθήσει στο να ηρεμήσει, ο τομέας εκείνος των αγορών, που αφορά, ειδικότερα, την χώρα μας", υπογράμμισε ο επικεφαλής της νέας ιταλικής κυβέρνησης.
Τα δυο μεγάλα κόμματα έχουν δηλώσει ότι θα στηρίξουν τον Μόντι, ωστόσο χρειάζεται την ψήφο εμπιστοσύνης από βουλή και γερουσία προτού ξεκινήσει και επισήμως το έργο του, προωθώντας το πακέτο λιτότητας.
Μέχρι στιγμής, η Λέγκα του Βορρά αρνείται να παρέχει τη στήριξή της.
Ο Μόντι έχει εκφράσει την επιθυμία να κυβερνήσει μέχρι τις επόμενες προγραμματισμένες εκλογές, δηλαδή το 2013, διαβεβαίωσε ωστόσο ότι δεν πρόκειται να θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης έχει προγραμματιστεί για τις 18.00 (ώρα Ελλάδος) στο Προεδρικό Μέγαρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου