Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Ποιες χώρες συμφέρει οικονομικά η έξοδός μας Spiegel: Η Γερμανία προετοιμάζει σενάρια για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη

Σενάρια για την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, στην περίπτωση που η νέα κυβέρνηση αποφασίσει να μην συνεχίσει με τα προγράμματα λιτότητας, μελετά η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με άρθρο του γερμανικού περιοδικού Spiegel, που θα κυκλοφορήσει αύριο. Μάλιστα, οι γερμανοί ειδικοί εκτιμούν και ποιες χώρες συμφέρει οικονομικά να φύγει η χώρα μας από την ευρωζώνη...

Το βασικό σενάριο «θέλει» την κατάσταση να μην επιδεινώνεται σημαντικά και κάνει μάλιστα την παραδοχή ότι μακροπρόθεσμα η Ευρωζώνη θα μπορούσε ίσως να ενισχυθεί χωρίς την Ελλάδα.

Ωφελημένες θα είναι η Ισπανία και η Ιταλία κατά τους γερμανούς ειδήμονες.

Μία δυσμενέστερη εξέλιξη θα φέρει την Ιταλία και την Ισπανία στο στόχαστρο των αγορών, κάτι που θα αναγκάσει τον EFSF να παρέμβει για να χρηματοδοτήσει τις δύο χώρες.

Σύμφωνα τέλος με το χειρότερο δυνατό σενάριο, η Ελλάδα θα μπορούσε να περιπέσει σε ένα φαύλο κύκλο ανέχειας που θα διαρκούσε δεκαετίες.

Η αξία του νέου νομίσματος της χώρας θα μειώνονταν δραματικά έναντι του ευρώ, αλλά, παρά τα οφέλη από τις φτηνές εξαγωγές, οι αρνητικές επιπτώσεις θα ήταν μεγάλες.
Παράλληλα, το εκφρασμένο σε ευρώ χρέος θα αυξάνονταν, η πιστοληπτική ικανότητα θα υποβαθμίζονταν και οι ελληνικές τράπεζες δύσκολα θα έβρισκαν χρηματοδότηση, εκτιμούν οι Γερμανοί.

Η Ελλάδα θα έκανε δεκαετίες για να «ορθοποδήσει» και πιθανόν θα παρέσυρε και άλλες χώρες, λένε οι Γερμανοί, αν και θεωρούν ότι αυτό είναι το λιγότερο πιθανό σενάριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου