Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

«Γερμανική κατοχή για τους εργαζομένους των LIDL»


Η πρώτη πανευρωπαϊκή απεργία είναι γεγονός και έγινε στην Ελλάδα
Του Βαγγέλη Στολάκη
Για «σύγχρονη Γερμανική κατοχή» κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι των γερμανικών συμφερόντων σούπερ μάρκετ LIDL, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα καταγγέλλουν καταχρηστικές απολύσεις, ατασθαλίες και αυθαιρεσίες. «Οι πιέσεις που δεχόμαστε μας οδήγησαν στην πρώτη πανευρωπαϊκή απεργία στο.....
υποκατάστημα της Αφύτου Χαλκιδικής την περασμένη Πέμπτη» σχολιάζουν στην «Κ» εργαζόμενοι και κάνουν λόγο για οργανωμένο σχέδιο εξόντωσης των συνδικαλιστών και των υπαλλήλων εκείνων που εργάζονται στην εταιρία από την πρώτη στιγμή που δραστηριοποιήθηκε στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα, και ενώ τα συγκεκριμένα σούπερ μάρκετ εξαιτίας των φθηνών τους προϊόντων προσελκύουν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού, δημοσιεύματα στο παρελθόν ανέφεραν πως ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ εξαναγκάστηκε σε παραίτηση μετά από πιέσεις Ελλήνων πολιτικών, καθώς συγκεκριμένη ανακοίνωση που εξέδωσε για μολυσμένη παρτίδα κρεάτων που εντοπίστηκε στην εν λόγω αλυσίδα σούπερ μάρκετ, προκάλεσε δυσαρέσκεια στο Γερμανό επενδυτή…
«Σβήνουν το χαμόγελό μας»
«Η εταιρεία θέλοντας να ενισχύσει την καλή της εικόνα προς τους πελάτες της προβαίνει σε διάφορες ενέργειες δωρεών όπως για παράδειγμα στο Χαμόγελο του Παιδιού, όταν από την άλλη μεριά καθημερινά σβήνει το χαμόγελο από τα πρόσωπα των εργαζομένων της που με προσχηματικούς λόγους απολύει. Δωρεές που βγαίνουν από τις πλάτες των εργαζομένων που δέχονται αφόρητες πιέσεις χρόνου διεκπεραίωσης των εργασιών, που τους ανατίθενται» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων της LIDL Hellas των περιφερειών Γέφυρας-Τρικάλων. Μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος του Σωματείου, Δημήτρης Τσίρκας τονίζει πως «η εργοδοσία αναγκάζει υπαλλήλους μερικής απασχόλησης να δουλεύουν για δέκα και δώδεκα ώρες. Οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να προγραμματίσουν τις υπόλοιπες δραστηριότητές που τυχόν έχουν. Σε περίπτωση που αρνηθούν τότε απειλούνται με απόλυση» υπογραμμίζει και διευκρινίζει πως «παρά την κακή συμπεριφορά των προϊσταμένων η εταιρία είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της».
Την περασμένη Πέμπτη μάλιστα, πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται στην «Κ» οι εργαζόμενοι, «η πρώτη πανευρωπαϊκή απεργιακή κινητοποίηση σε υποκατάστημα της LIDL και αυτό γιατί η εταιρία δεν επιτρέπει την ανάπτυξη συνδικαλιστικών κινημάτων». Είχε προηγηθεί απεργία στις 22 Νοεμβρίου των εργαζομένων στις αποθήκες της επιχείρησης, που βρίσκονται στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης, εξαιτίας απόλυσης εργαζομένου.

Προϊστάμενοι για όλα τα πόστα
Αν και το ποσοστό συμμετοχής στην απεργιακή κινητοποίηση ήταν 100%, σύμφωνα με όσα δηλώνουν στην «Κ» οι εργαζόμενοι του υποκαταστήματος της Αφύτου, η διοίκηση αποφάσισε τη λειτουργία του καταστήματος με εκπαιδευόμενους προϊστάμενους πωλήσεων. «Εμείς ήμαστε έξω από το κατάστημα και τα στελέχη μέσα εργάζονταν κανονικά υπό το φόβο της απόλυσης» σχολιάζει από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Πατσαρός, ο οποίος μέχρι πρότινος βρισκόταν στη θέση του διευθυντή του εν λόγω υποκαταστήματος, αλλά πριν από περίπου μια εβδομάδα απολύθηκε. «Αυτή τη στιγμή το υποκατάστημα είναι ακέφαλο. Φαίνεται πως δεν άρεσαν στην εργοδοσία τα σχόλιά μου πως οι εργαζόμενοι πιέζονται για να παράγει ο καθένας όσα παράγουν τέσσερις μαζί και με απομάκρυναν» τονίζει και συμπληρώνει πως για την απόλυσή του ενημέρωσε την Επιθεώρηση Εργασίας και ετοιμάζεται να καταθέσει αγωγή. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «αναμένονται και άλλες απολύσεις υπαλλήλων με χρόνια εργασίας στα σούπερ μάρκετ LIDL και αυτό γιατί η επιχείρηση θέλει να εκμεταλλευτεί τους νέους εργασιακούς νόμους των μνημονίων και να εφαρμόσει μισθούς των πεντακοσίων ευρώ». «Έχουν κάνει τα ωράρια λάστιχο. Αν και είναι μια από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις της χώρας, εφαρμόζει πολύ σκληρότερες συνθήκες από ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες» αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής Άγγελος Πράτσας, ενώ ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων LIDL Hellas Θωμάς Μπάνας κάνει λόγο για «τρομοκρατία και καταπίεση των εργαζομένων στα υποκαταστήματα LIDL».
Τι ισχυρίζεται η LIDL HELLAS
Από την πλευρά της η LIDL HELLAS εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως «αποδεχόμαστε φυσικά το δικαίωμα των εργαζομένων για απεργία, δεν μπορούμε όμως να αποδεχτούμε λανθασμένους ισχυρισμούς». «Σύμφωνα με τις εσωτερικές μας οδηγίες η τήρηση των αρχών εργασίας αποτελεί μέγιστη απαίτηση για όλα τα στελέχη μας. Οι παραβάσεις ελέγχονται και τιμωρούνται» συνεχίζει η ανακοίνωση και καταλήγει: «είμαστε και μια από τις λίγες ελληνικές εταιρείες που πραγματοποιεί σε τακτά χρονικά διαστήματα μέσω εξωτερικών ινστιτούτων, έρευνες μέτρησης της ικανοποίησης των συνεργατών μας. Σύμφωνα με τις έρευνες αυτές η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων μας είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένη με τις συνθήκες εργασίας».
ΕΦΕΤ και παραίτηση μυστήριο
Στο μεταξύ, οι «καμπάνες» του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) στα σούπερ μάρκετ LIDL, που εξαιτίας των φθηνών προϊόντων που πωλούν προσελκύουν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των καταναλωτών, πέφτουν… βροχή. Ενδεικτικά αναφέρουμε πρόστιμο τεσσάρων χιλιάδων ευρώ που επιβλήθηκε σε υποκατάστημα, που βρίσκεται στο 14ο χλμ Θεσσαλονίκης – Μηχανιώνας, για κατοχή μη κανονικών τροφίμων. Σε υποκατάστημα της Κομοτηνής ο ΕΦΕΤ επέβαλε πρόστιμο ύψους 35.000 ευρώ για την ύπαρξη μολυσμένων με το στέλεχος e-coli, κιμά βοδινού κρέατος. Επίσης, ο ΕΦΕΤ στο παρελθόν ζήτησε την ανάκληση μανιταριών, τα οποία δεν είχαν υποστεί επαρκή θερμική επεξεργασία, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποκλειστεί η ανάπτυξη μικροοργανισμών και κατά συνέπεια να υφίσταται πιθανός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, την πρώτη φορά που ο φορέας εντόπισε μολυσμένα κρέατα με τον φονικό e-coli σε σούπερ μάρκετ στη Θεσσαλονίκη και εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, οι Γερμανοί επενδυτές δυσαρεστήθηκαν, ενώ ο τότε πρόεδρος του φορέα Γ. Νυχάς φέρεται να δέχτηκε πολιτικές πιέσεις και εξαναγκάστηκε σε παραίτηση. Ο ίδιος μιλώντας στην «Κ» τονίζει πως παραιτήθηκε «για προσωπικούς λόγους και δεν δέχτηκε καμία απολύτως πίεση».
Η έρευνα της «Κ» συνεχίζεται…

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα της «Κ» αναφορικά με τα σούπερ μάρκετ στο νομό Θεσσαλονίκης για τα οποία έχουν βεβαιωθεί παραβάσεις από τις αρμόδιες αρχές. Όπως μας ενημερώνει η Διεύθυνση Περιβάλλοντος Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας το τελευταίο έτος υποβλήθηκαν συνολικά έντεκα καταγγελίες που αφορούν υπεραγορές τροφίμων και οκτώ καταγγελίες για παντοπωλεία. Οι καταγγελίες αφορούν θορύβους που προκαλούν μηχανολογικές εγκαταστάσεις των καταστημάτων, τήρηση των όρων υγιεινής, υγειονομικά προβλήματα στο περιβάλλον και λειτουργία καταστημάτων άνευ αδείας.
Όπως αναφέρεται και στο σχετικό απαντητικό έγγραφο της υπηρεσίας κατόπιν αίτησης της «Κ», με την οποία ζητούσαμε να μας γνωστοποιηθούν οι επιχειρήσεις για τις οποίες έχουν βεβαιωθεί παραβάσεις, στις 19 παραπάνω περιπτώσεις «έγιναν οι απαραίτητες έγγραφες συστάσεις στους υπευθύνους» ενώ σε όλες τις περιπτώσεις ακολούθησε επανέλεγχος «όπου διαπιστώθηκε συμμόρφωση των καταστημάτων με τις συστάσεις μας» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Παράλληλα διενεργήθηκαν 122 επιθεωρήσεις, όπου σε 26 περιπτώσεις διαπιστώθηκαν μικρές παρεκκλίσεις «δίχως κίνδυνο για την ασφάλεια των τροφίμων» υπογραμμίζει στην απάντησή του ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας, Σοφοκλής Κουρτίδης, ο οποίος ξεκαθαρίζει στην «Κ» πως δεν μπορεί να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των επιχειρήσεων οι οποίες καταγγέλθηκαν, καθώς η εφημερίδα μας δεν έχει κάποιο έννομο συμφέρον.

http://www.karfitsa.gr/?p=95484

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου