Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Ολοι ανεξαιρέτως σε διαθεσιμότητα!

«Επίθεση» του υπουργείου μετά την απροθυμία φορέων του Δημοσίου να αποστείλουν τους καταλόγους
Διαθεσιμότητα για όλους ανεξαιρέτως τους διοικητικούς υπαλλήλους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που είχαν προσληφθεί με σχέση αορίστου χρόνου εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ, προωθεί πλέον το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σύμφωνα με ......χθεσινή εγκύκλιό του, μετά την απροθυμία των φορέων του Δημοσίου να ανταποκριθούν στην αποστολή καταλόγων.

Η προθεσμία αποστολής έληξε από την περασμένη Δευτέρα και οι δήμοι επιβεβαίωσαν χθες ότι δεν πρόκειται να στείλουν τα στοιχεία.
«Η παράλειψη των υπηρεσιών να αποστείλουν στοιχεία θα αποβεί εις βάρος των υπαλλήλων εκείνων οι οποίοι θα εξαιρούνταν από την εφαρμογή του νόμου», σημειώνεται στην εγκύκλιο του υπουργείου, όπου προστίθεται ότι η μη χορήγηση των στοιχείων μπλοκάρει και τη μετακίνηση των υπαλλήλων σε άλλες υπηρεσίες. «Αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την εκκίνηση του μηχανισμού της κινητικότητας, που αποσκοπεί στην αξιοποίηση του προσωπικού που έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα», επισημαίνεται.
Η υπαγωγή του συνόλου των υπαλλήλων, ανεξάρτητα από το αν εμπίπτουν ή όχι στις διατάξεις του νόμου, ερμηνεύεται από στελέχη του Δημοσίου ως μέσο πίεσης από το υπουργείο καθώς δεν αποκλείεται να διχάσει τους εργαζομένους και να προκαλέσει αντιδράσεις από εκείνους οι οποίοι θα τεθούν αδίκως σε διαθεσιμότητα και θα εισπράττουν μικρότερο μισθό - το 75% των βασικών αποδοχών τους - ώσπου να ξεκαθαρίσει η διαδικασία.
Κύκλοι της ηγεσίας του υπουργείου διαψεύδουν ότι η εγκύκλιος στοχεύει σε μια τέτοια διχαστική λογική. «Αυτός ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί», αναφέρουν υπενθυμίζοντας ότι η υπαγωγή στη διαθεσιμότητα 2.000 υπαλλήλων συγκαταλέγεται στα προαπαιτούμενα που έχει θέσει η τρόικα. «Δεν πρέπει να θεωρηθεί τελεσίγραφο, αλλά μια προειδοποίηση», σχολιάζουν ως προς τη χθεσινή εγκύκλιο και επαναλαμβάνουν την υποχρέωση των αρμόδιων διευθύνσεων να ενημερώνουν τα στοιχεία της απογραφής, στα οποία θα στηριχθούν για οποιαδήποτε υπηρεσιακή μεταβολή, όπως η διαθεσιμότητα.
«Αν τα στοιχεία της απογραφής είναι λάθος, ενδέχεται να βγουν και λάθος άνθρωποι σε διαθεσιμότητα», σχολιάζουν οι ίδιοι κύκλοι, ενώ δεν παραλείπουν να αναφέρουν την υποχρέωση επικαιροποίησης της βάσης δεδομένων της απογραφής καθώς τυχόν παράλειψη επισείει την πειθαρχική ποινή της παράβασης καθήκοντος και βάσει των νέων νομοθετικών ρυθμίσεων της αυτοδίκαιης αργίας.
Η εγκύκλιος του υπουργείου ήρθε μετά την κατηγορηματική άρνηση της Κεντρικής Ενωσης των Δήμων της χώρας (ΚΕΔΕ) να στείλει ονόματα και να υπογράψει τις σχετικές διαπιστωτικές πράξεις υπαγωγής εργαζομένων σε διαθεσιμότητα. «Κάποιοι στην κεντρική διοίκηση αναζητούν άλλοθι και ενδεχομένως συνενόχους για την αδυναμία τους να προχωρήσουν σε ριζικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος και στη δημόσια διοίκηση», τόνισε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης.
Οπως διευκρίνισε για άλλη μία φορά, οι δήμαρχοι δεν είναι αντίθετοι στην κινητικότητα του προσωπικού, αρκεί να γίνει μέσω αξιολόγησης και με προκαθορισμένα κριτήρια. «Αυτό αποτελεί τη μόνη ορθολογική και δίκαιη λύση του προβλήματος και όχι μια οριζόντια τυφλή πολιτική, που από τη μία στους δήμους με υπεράριθμο προσωπικό δεν θα λύσει το πρόβλημα, ενώ από την άλλη στους δήμους με ελλειμματικό προσωπικό θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα», σημείωσε ο κ. Ασκούνης.
 
http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4769626

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου