Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Πότε και πώς θα φύγουν από το Δημόσιο 14.000 υπάλληλοι

Τι προβλέπει η τελική συμφωνία με την Τρόικα
 
Η εξαγορά μέχρι τρία πλασματικά χρόνια για όσους βρίσκονται κοντά στην συνταξιοδότηση πρόκειται να αποτελέσει το βασικό κίνητρο για οικειοθελείς αποχωρήσεις από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Στο υπουργείο διοικητικής Μεταρρύθμισης προβλέπουν πως οι 14.000 αποχωρήσεις από το .....δημόσιο τομέα, όπως προβλέπει η τελική συμφωνία με την Τρόικα, θα προέλθουν από δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι θα εκμεταλλευτούν το παραπάνω κίνητρο.

Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι, μαζί με όσους αξιολογηθούν και αποφασιστεί να βρεθούν εκτός δημοσίου, θα προέλθουν από τέσσερις «δεξαμενές», που δεν αφορούν τον στενό δημόσιο τομέα.

Αυτές είναι οι εξής:

- Οργανισμοί ιδιωτικού δικαίου, οι οποίοι δεν είναι βιώσιμοι, όπως για παράδειγμα κάποιες ΔΕΚΟ ή δημοτικές επιχειρήσεις. Οι υπάλληλοι που θα απολυθούν θα πάρουν την αποζημίωση που προβλέπει ο νόμος.  

- Οργανισμοί που θα συγχωνευτούν. Οι υπάλληλοι που υπηρετούν σε αυτούς, είτε θα μετακινηθούν, είτε θα αποχωρήσουν οικειοθελώς με το κίνητρο της εξαγοράς εώς τρία συντάξιμα χρόνια.

- Τα πειθαρχικά συμβούλια θα αποφασίσουν για τις οριστικές παύσεις υπαλλήλων. Σύμφωνα με τη νέα νομοθετική ρύθμιση που πρόκειται να παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες, οι υποθέσεις των υπαλλήλων που αντιμετωπίζουν την ποινή της οριστικής παύσης, θα εξετάζονται από το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό και το Συμβούλιο της Επικρατείας, χωρίς το ενδιάμεσο στάδιο του δευτεροβάθμιου πειθαρχικού.

- Ορισμένοι υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, μετά την αξιολόγηση δομών των φορέων και οι οποίοι θα θελήσουν να κάνουν χρήση της εξαγοράς πλασματικών χρόνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν «μακρές, κοπιώδεις και σκληρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Τρόικα» ούτως ώστε να επιτευχθεί η παραπάνω συμφωνία. Τα υψηλόβαθμα στελέχη των δανειστών επέμεναν σε άμεσες αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων, απαιτώντας συγκεκριμένο αριθμό αποχωρήσεων επιόρκων, κάτι που εκ των πραγμάτων δεν ήταν δυνατόν. Μόλις στην τελευταία συνάντηση του κ. Μανιτάκη με τους εκπροσώπους της Τρόικας, οι τελευταίοι πείστηκαν πως οποιαδήποτε δέσμευση από πλευράς της κυβέρνησης για συγκεκριμένες αποχωρήσεις επιόρκων θα ήταν «στον αέρα», δεδομένης της αβέβαιης κατάληξης κάθε υπόθεσης σε βάθος χρόνου.

Επίσης ακανθώδες ζήτημα ήταν η εφαρμογή του μέτρου 1:1 δηλαδή σε κάθε μία απόλυση να ακολουθεί μία πρόσληψη, κάτι που η Τρόικα έκανε τελικά αποδεκτό. Επιπλέον οι εκπρόσωποι των δανειστών κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων πείστηκαν να αποσυνδέσουν το πρόγραμμα της Κινητικότητας με τις απολύσεις, καθώς επίσης και να μην υπάρξουν υποχρεωτικές αποχωρήσεις στον στενό δημόσιο τομέα.

Αποτιμώντας την διαπραγμάτευση οι συνεργάτες του κ. Μανιτάκη σχολιάζουν πως «επιτεύχθηκε συμφωνία που διασφαλίζει τις ποιοτικές και διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η δημόσια διοίκηση».

Τελικά η συμφωνία προβλέπει 14.000 αναγκαστικές αποχωρήσεις μέχρι το τέλος του 2014. Οι 4000 από αυτές θα γίνουν εντός του 2013.

Σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης «οι αποχωρήσεις δεν είναι αυθαίρετες ούτε αθρόες, πραγματοποιούνται μετά από αξιολογήσεις οργανισμών, υπηρεσιών και αποτίμηση προσόντων».
 
http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=271684

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου