Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Ούτε ευρώ δεν αφήνουν στη χώρα οι Έλληνες εφοπλιστές

Ούτε ευρώ δεν αφήνουν στη χώρα οι Έλληνες εφοπλιστέςΠοια είναι τα στοιχεία – σοκ που έχει το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας την ώρα που ο Έλληνας υπουργός κ. Γ. Στουρνάρας αντικαθιστά τον πρωθυπουργό στη Βουλή
Του Λουκιανού Κάλλιμπαν
Ταυτόχρονα με την έρευνα για τις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα, ως πολεμικές αποζημιώσεις, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Μέρκελ κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζήτησε από τις υπηρεσίες της χώρας του στοιχεία σχετικώς με τα ........
προκλητικά προνόμια των Ελλήνων εφοπλιστών.
Ύστερα από προσεκτική και διακριτική έρευνα των γερμανικών υπηρεσιών τόσο στην Ε.Ε., όσο και στα επιμελητήρια της χώρας μας προκύπτουν στοιχεία που είναι άκρως ενδιαφέροντα. Αποκαλύπτουν ότι εκτός από τους αποκαλούμενους «διαπλεκόμενους», μια δράκα ολιγαρχών απολαμβάνει προκλητικά οφίτσια τα οποία τής επιτρέπουν να διαβιεί ασύδωτα και πλουσιοπάροχα σε μια χώρα που εξακολουθεί να βρίσκεται στο χείλος της χρεωκοπίας, όσο κι αν περί του αντιθέτου καγχάζει η τρικομματική κυβέρνηση.
Ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε γνωρίζει ότι οι Έλληνες πλοιοκτήτες κατέχουν 3.760 πλοία. Για φορολογικούς λόγους, μόλις 862 είναι εγγεγραμμένα σε εγχώρια νηολόγια και έχουν την ελληνική σημαία. Αυτή είναι η πατριωτική προσφορά των εφοπλιστών, οι οποίοι παρεμπιπτόντως δεν φαίνεται να επηρεάστηκαν από την κρίση που ταλανίζει τη χώρα μας από τον Αύγουστο του 2008.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γερμανικών υπηρεσιών, περί των οποίων ο κ. Σόιμπλε φέρεται να έχει κάνει επισημάνσεις στον κ. Γιάννη Στουρνάρα χωρίς αποτέλεσμα, οι Έλληνες εφοπλιστές ελέγχου το 15% του παγκοσμίου θαλάσσιου εμπορίου χωρίς να αφήνουν ούτε ένα λεπτό του ευρώ στη χώρα. Οι Γερμανοί υποστηρίζουν μάλιστα ότι η αρμόδια ΔΟΥ Πλοίων έχει ρόλο διεκπεραιωτή και στατιστικού καταγραφέα. Με πολιτικές και άλλες παρεμβάσεις, οι εφοπλιστές απολαμβάνουν μιας «προκλητικά φιλικής» αντιμετώπισης, λένε.
Το επίμαχο άρθρο και οι διαφυγόντες φόροι
Σύμφωνα με τεχνοκράτες του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, υπάρχει και η επίφαση της νομιμότητας γι’ αυτήν την προκλητική μεταχείριση από την κυβέρνηση. Την ώρα που καταστρέφεται η μεσαία τάξη της χώρας μας. βάσει του άρθρου 107 του Συντάγματος εξαιρεί τους εφοπλιστές από τη φορολογία επί των κερδών, αντιθέτως με τον υπόλοιπο επιχειρηματικό κόσμο της χώρας.
Επισημαίνεται (και όχι τυχαία) πως τα άρθρα 86 περί της βουλευτικής ασυλίας και 107 για τη φορολογική απαλλαγή των εφοπλιστών από τα μυθικά κέρδη τους προβληματίζουν μόνο προοδευτικές και ριζοσπαστικές δυνάμεις του πολιτικού συστήματος, ενώ έχει αρχίσει να ενοχλεί τους Ευρωπαίους. Θεωρούν ότι η αναφορά στο άρθρο 120 που αναφέρει πως η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων δεν βρίσκει εφαρμογή τόσο στους πολιτικούς, οι οποίοι δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, όσο και στους εφοπλιστές που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους απέναντι στη χώρα. Χαρακτηριστικά είναι πρόσφατα σχετικά δημοσιεύματα από τη γερμανική εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» (Suddeutsche Zeitung) ή η γαλλική «Μοντ» (Le Monde).
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Γερμανών τεχνοκρατών, τους οποίους δεν διαψεύδει η ελληνική κυβέρνηση, από αυτό το προκλητικό καθεστώς με τις φορολογικές απαλλαγές των εφοπλιστών το Δημόσιο χάνει τουλάχιστον 9 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι ένα ποσό με το οποίο θα υπήρχε σαφής βελτίωση στη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας, αν οι εφοπλιστές γίνονταν συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους όπως οι υπόλοιποι φορολογούμενοι. Τέτοιου είδους επιχειρήματα όμως δεν φαίνεται να γίνονται αντιληπτά από τη συντεχνία των πλοιοκτητών που έφθασαν στο σημείο να λένε σε πρόσφατη εκδήλωση των “Lloydlist” ότι «για την κατάσταση φταίει το διεφθαρμένο κράτος».
Άτολμη η κυβέρνηση
Αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του πόσες φορές δεν τόλμησε ο κ. Στουρνάρας να δείξει το αυστηρό προφίλ που δείχνει μπροστά στις κάμερες ή όταν λογομαχεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, αλλά και πώς τελικά προωθείται τώρα στη Βουλή από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Κωστή Μουσουρούλη ένα νομοσχέδιο που δίνει γη και ύδωρ στους εφοπλιστές μπορεί να καταλάβει ποιοι φταίνε για το «διεφθαρμένο» κράτος.
Ο δημοσιογράφος κ. Φίλιπ Μπέρεσφορντ έχει αποκαλέσει “LondonGreeks” τους εφοπλιστές που αποτελούν «έναν κόσμο μυστικό με προνομιακή φορολογική μεταχείριση». Μερικοί από εκείνους συγκαταλέγονται στους χίλιους πλουσιότερους κατοίκους της Βρετανίας, μιλούν ελληνικά ή αγγλικά σαν να έχουν καταπιεί φελλό και κινούνται πάντοτε στην αφάνεια.
Ο κ. Μπέρεσφορντ είναι ο συντάκτης του ετησίου καταλόγου με τους χίλιους πλουσιότερους κατοίκους της Βρετανίας. Κατά τη διάρκεια της έρευνάς του διαπίστωσε ότι οι “LondonGreek” εφοπλιστές διαθέτουν τους καλύτερους δικηγόρους για να κρατούν τους περίεργους σε απόσταση ενώ οι περισσότεροι αρνούνται ότι διαμένουν στο Λονδίνο. Κάποιοι μάλιστα έχουν το θράσος να δηλώνουν ως τόπο κατοικίας τους την ακριτική Χίο! Όλως τυχαίως, σ’ αυτό το νησί εκλέγεται ως βουλευτής ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, ο οποίος θέλει να ρίξει ταφόπλακα στα κατώτερα πληρώματα και τους Έλληνες ναυτικούς κρατώντας γραμμές άμυνας υπέρ των εφοπλιστών.
Στις αναφορές που έχει στη διάθεσή του ο κ. Σόιμπλε υπάρχουν στοιχεία που αναφέρουν αναλυτικά πώς οι εφοπλιστές συνεισφέρουν κατά 6% στο ελληνικό ΑΕΠ, έχει συμπεριληφθεί ενδελεχής έκθεση σχετικώς με όσα ευτράπελα έχουν συμβεί στον «Ελληνικό Νηογνώμονα», πώς απείλησαν οι εφοπλιστές την κυβέρνηση ότι αν εγκαταλείψουν τη χώρα θα χαθούν άλλες 60 χιλιάδες θέσεις εργασίας, αλλά (και το κερασάκι στην τούρτα) ποιοι είχαν προνομιακή ενημέρωση και πριν από το κρίσιμο Eurogroup για την Κύπρο εκταμίευσαν αρκετές χιλιάδες ευρώ και τα μετέφεραν σε σκανδιναβικές τράπεζες. Για το τελευταίο από τα ζητήματα μάλιστα τόσο ο Κύπριος πρόεδρος κ. Νίκος Αναστασιάδηςόσο και ο (εξαναγκασμένος να παραιτηθεί) τέως υπουργός Οικονομικών κ. Μιχάλης Σαρρής φέρονται να γνωρίζουν ποιοι και πότε κινήθηκαν κερδοσκοπικά επ' ωφελεία τους κι επί ζημία της Κύπρου.
Το θέμα αποκτά συνεχώς περισσότερο ενδιαφέρον… 
Διαβάστε επίσης: 

Read more: http://www.newsbomb.gr/naytilia/story/300110/oyte-eyro-den-afinoyn-sti-hora-oi-ellines-efoplistes#ixzz2RDMdRMua

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου