Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Τσίπρας: Το Μνημόνιο τελειώνει το βράδυ των εκλογών

Τσίπρας: Το Μνημόνιο τελειώνει το βράδυ των εκλογών Πέντε άμεσες πρωτοβουλίες για την έξοδο της χώρας από την κρίση παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών από το βήμα της οποίας υποστήριξε ότι ......
«το μνημόνιο θα τελειώσει το ίδιο το βράδυ των εκλογών».

Ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι βασικές προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ είναι η οικονομική σταθεροποίηση της χώρας, η κινητοποίηση του παραγωγικού δυναμικού της για την ανάκαμψη, και η εμπέδωση αισθήματος κοινωνικής ασφάλειας και δικαιοσύνης στον ελληνικό λαό.
Ισχυρή δέσμευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως την παρουσίασε ο κ. Τσίπρας, «είναι να βγάλουμε τον λαό από την περιπέτεια του Μνημονίου» και «να μετατρέψουμε την Ελλάδα από εντολοδόχο αποφάσεων τρίτων, σε πολιτικά ισότιμο εταίρο και ουσιαστικό συμμέτοχο στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών εξελίξεων».
Κάνοντας λόγο για «παιχνίδι λέξεων» εκ μέρους της κυβέρνησης και εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι όλοι σε αυτό τον τόπο γνωρίζουν και καταλαβαίνουν ότι «κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και μνημόνιο είναι δυο έννοιες ασύμβατες» και πρόσθεσε:
«Άλλωστε, το μνημόνιο θα τελειώσει το ίδιο το βράδυ των εκλογών που ο λαός μας θα δώσει μια μεγάλη πλειοψηφία και μια καθαρή εντολή σε μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας».
Το μεγάλο ερώτημα, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ποιο είναι το σχέδιο για τη μεταμνημονιακή εποχή.
Παρουσιάζοντας δε το σχέδιο του κόμματός του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το ιεράρχησε σε πέντε προτεραιότητες:
1. Αντικατάσταση, με νομοθετική πρωτοβουλία στη Βουλή, του καταστροφικού Μνημονίου, με ένα Εθνικό Σχέδιο για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση του τόπου. Και ταυτόχρονα έναρξη της αληθινής, σκληρής και δύσκολης διαπραγμάτευσης για τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας.
2. Δημοσιονομική σταθεροποίηση, με κοινωνικά δίκαιο και βιώσιμο τρόπο.
3. Διαμόρφωση ενός σταθερού εργασιακού και φορολογικού πλαισίου.
4. Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη καταπολέμηση της ανεργίας, την οποία χαρακτήρισε ως εθνικό πρόβλημα.
5. Αποκατάσταση και διεύρυνση των θεσμών κοινωνικής προστασίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε ιδιαίτερα στη δημιουργία ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους, που θα προσφέρει ασφάλεια στους πολίτες και στην στήριξη της υγιούς ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Ακόμη σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, θα διευκολύνει την ιδιωτική πρωτοβουλία των παραγωγικών επενδύσεων, την ιδιωτική πρωτοβουλία, όμως, που αναλαμβάνει επιχειρηματικό ρίσκο και «όχι την πειρατική πρωτοβουλία που έρχεται να λεηλατήσει τους λιγοστούς πόρους μιας ασθενούς οικονομίας».
Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι «με την ίδια ένταση θα δώσουμε τέλος στην ψευδώνυμη ιδιωτική πρωτοβουλία των αποκρατικοποιήσεων, που είναι ο πνεύμονας της κρατικοδίαιτης διαπλοκής», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτή η φάμπρικα θα κλείσει».
Μιλώντας για το σχέδιό του για την ανάπτυξη, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, στον αναπροσανατολισμό των διαθέσιμων εργαλείων δημόσιας πολιτικής και την ένταξη στον περιφερειακό σχεδιασμό νέων παραγωγικών δραστηριοτήτων, στην αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής, επανέλαβε δε τη θέση του για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ μικτά.
Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε και τις θέσεις του για το τραπεζικό σύστημα, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει ανακεφαλαιοποιημένο και υγιές τραπεζικό σύστημα, υπό κοινωνικό και δημόσιο έλεγχο, χρηματοδοτικό εργαλείο της ανασυγκρότησης της χώρας. Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση είναι υπόλογη γιατί καθυστέρησε την ανακεφαλαιοποίηση.
Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση γιατί αποσυνδέει την ανακεφαλαιοποίηση από τη βιώσιμη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, τα οποία, όπως είπε, με την ύφεση που συνεχίζεται, αυξάνονται και πληθύνονται.
Αργά ή γρήγορα, είπε ο κ. Τσίπρας, η κυβέρνηση και η τρόικα θα αντιληφθούν ότι η μόνη ρεαλιστική, οριστική και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα είναι η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για την «νέα σεισάχθεια»: Δηλαδή, για τη διαγραφή των δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες όσων δανειοληπτών το εισόδημα είναι κάτω από το όριο της φτώχειας και τη μερική διαγραφή, αναλογικά με τη μείωση του ονομαστικού εισοδήματος των υπόλοιπων δανειοληπτών, για όλες τις κατηγορίες δανείων.
  • Η ομιλία του κ. Τσίπρα προκάλεσε την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, που σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Σήμερα, ο κ. Τσίπρας και αφού οι “σύντροφοί” του Λαφαζάνης, Βούτσης, Βίτσας, Τσουκαλάς, του “τράβηξαν το αυτί”, αποφάσισε, για σήμερα επαναλαμβάνουμε, όχι να σκίσει, ούτε να ακυρώσει, ούτε καν να αναστείλει το μνημόνιο, αλλά να το αντικαταστήσει. Σήμερα... γιατί αύριο ξημερώνει μία άλλη, νέα ημέρα».
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63814932

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου