Τρίτη 23 Απριλίου 2013

«Κούρεμα» καταθέσεων θα εγκρίνει το Ευρωκοινοβούλιο

Διαβεβαιώσεις ότι δεν θα πειραχτούν άνω των 100.000 ευρώ
Την επέκταση του «μοντέλου» Κύπρου... για μελλοντικές διασώσεις τραπεζών με «κούρεμα» καταθέσεων (bail-in) αναμένεται να υποστηρίξει και να εγκρίνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτό δήλωσε στο Reuters επικεφαλής των σχετικών διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας ότι όπως και ......
στην Κύπρο, δεν θα αφορά καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.
Μετά τη ρότα που χάραξε το τελευταίο Eurogroup και τις προαναγγελίες του Ευρωπαίου επιτρόπου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε ότι ανοίγει ο δρόμος για να μπαίνει χέρι στις καταθέσεις ως «σωσίβιο» τραπεζικών διασώσεων, ανοίγει ο δρόμος και στο Ευρωκοινοβούλιο.
Ο Σουηδός Γκούναρ Χόκμαρκ ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ότι με βάση τις προτάσεις που αναμένεται να εγκριθούν, οι περισσότεροι καταθέτες δεν θα προστατεύονται.
Τόνισε, ωστόσο, ότι "υπάρχει μια καθαρή εξαίρεση για όλες τις καταθέσεις κάτω από τα 100.000 ευρώ", όπως μεταδίδει το Reuters,. "Ότι έγινε στην Κύπρο δεν θα ξαναγίνει" πρόσθεσε.
Ήδη, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση των κανόνων για το "bail in" στην Ε.Έ. και η στήριξη από το Ευρωκοινοβούλιο είναι απαραίτητη για την έγκριση των προτάσεων.
Η Κομισιόν έχει προετοιμάσει ήδη το προσχέδιο του νόμου για το πως θα κατανέμονται οι απώλειες των προβληματικών τραπεζών και απαιτείται πλέον η έγκριση από τα κράτη μέλη και το κοινοβούλιο.

http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=359757

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου