Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

«Alvarez & Marsal» για όσα έλαβαν χώρα στα δύο μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα της Κύπρου

Εμπεριέχει ολόκληρη την έκθεση και απαίτηση  να απαντήσει ξανά ο κύριος Προβόπουλος στην ερώτηση Παυλόπουλου για τις αγορές ομολόγων
Η έκθεση των «Alvarez & Marsal» παραδόθηκε στις 26 Μαρτίου στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και ακολούθως οι αρμόδιοι την επέδωσαν στον γενικό εισαγγελέα και στον πρόεδρο της Βουλής.
Εμπεριέχει  τέσσερις ξεχωριστές ενότητες – εκ των οποίων οι τρεις αφορούν την .......
τράπεζα Κύπρου – ετοίμασε ο Γερμανό-εβραϊκός οίκος γεγονός που επέτεινε τις αντιδράσεις για τους όρους εντολής και τους σκοπούς που αυτοί φαίνεται να υποκρύπτουν. Αφού με μια πρώτη ματιά αποδεικνύεται ότι ο νυν διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης (ο οποίος εδώ και μέρες συγκεντρώνει τα πυρά του συνόλου πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας) έδωσε τέτοιους όρους εντολής βάζοντας ουσιαστικά στο στόχαστρο την τράπεζα Κύπρου, αφήνοντας την ίδια ώρα στο απυρόβλητο τη Λαική Τράπεζα.
Απόδειξη τούτου οι τίτλοι που φέρουν οι τέσσερις διαφορετικές ενότητες των εκθέσεων, οι οποίες ειρήσθω εν παρόδω θα διαβιβαστούν άμεσα στην Τριμελή Ερευνητική Επιτροπή υπό τον κύριο Πική για περαιτέρω έρευνα και αξιοποίηση:
- Η εξαγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από την Τράπεζα Κύπρου
- Η επέκταση της Τράπεζας Κύπρου στη Ρουμανία με την εξαγορά μετοχικού πακέτου της Banka Transylvania
- Η επέκταση της Τράπεζας Κύπρου στη Ρωσία με την εξαγορά της Uniastrum Bank
- Η απορρόφηση από την Marfin Λαική της Marfin Egnatia Bank.
Όπως εύκολα προκύπτει από κάποιον που γνωρίζει έστω και ακροθιγώς τα της οικονομίας και των τραπεζών ουσιαστικά ο Πανίκος Δημητριάδης άφησε στο απυρόβλητο τον πρώην μεγαλομέτοχο της Λαϊκής Αντρέα Βγενόπουλο επικεντρώνοντας τα πυρά του – μέσω των όρων εντολής – στο προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου και στην εποπτεία του προηγούμενου Διοικητή της Κεντρικής Αθανάσιου Ορφανίδη.
Τελικά μετά από την κατακραυγή η Κεντρική Τράπεζα υποχρεώθηκε να διευκρινίσει ότι «η έρευνα του οίκου Alvarez and Marsal θα συνεχιστεί και θα καλύψει την αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων από τη Λαϊκή Τράπεζα καθώς και την επέκταση της Λαϊκής Τράπεζας εκτός Κύπρου εξετάζοντας, παράλληλα, το ρόλο και τις τυχόν ευθύνες όλων των εμπλεκομένων». 
Συμπεράσματα με σκιές
Οι εκθέσεις πάντως των A&M είναι σε πολλά σημεία τους διαφωτιστικές ως προς το μεγάλο πάρτι που στηνόταν στις Τράπεζες τις εποχές των παχιών αγελάδων. Συνοπτικά και ανά περίπτωση αναφέρονται τα εξής:
1. Η απορρόφηση από την Marfin Λαική της Marfin Egnatia Bank.
Η έκθεση καταγράφει με σχετική λεπτομέρεια τις συνθήκες που οδήγησαν στην απόφαση να παραμείνει η έδρα της Marfin Popular Bank στην Κύπρο, αντί να μεταφερθεί στην Ελλάδα, όπως είχε αποφασιστεί το Μάιο του 2009.
«Πριν την μετατροπή της ελληνικής θυγατρικής δεν θα υπήρχε νομική υποχρέωση της Marfin Λαική να ανακεφαλαιοποιήσει την Marfin Egnatia Bank μετά τις ζημιές από το κούρεμα και από τις επισφάλειες. Ως θυγατρική τράπεζα θα υπαγόταν στις ελληνικές εποπτικές αρχές οι οποίες και θα είχαν την υποχρέωση για στήριξη της αναφέρει με νόημα στη συνοπτική έκθεση του ο οίκος Α&Μ.
Ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία της έκθεσης είναι ότι πριν την ολοκλήρωση της μετατροπής, το Μάρτιο του 2011, η Τράπεζα της Ελλάδος, μετέφερε γραπτώς στην ΚΤ τις ανησυχίες για τη συγκέντρωση κινδύνων της ΜΕΒ και για τις αδυναμίες ελέγχου που εντόπισε στην αξιολόγησε που έκανε με δεδομένα μέχρι το 2009.
Σύμφωνα πάντα με την συνοπτική έκθεση οι εξουσίες της Κεντρικής Τράπεζας σε σχέση με την μετατροπή σε παράρτημα δεν τις επέτρεπαν να διατηρήσει το στάτους κβο, δηλαδή να μείνει θυγατρική. Αντί αυτού, αναφέρεται, οι επιλογές που είχε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ήταν να αποδεχθεί την μετατροπή ή να αναγκάσει την Marfin Λαική να τερματίσει τις εργασίες στην Ελλάδα.
2. Η εξαγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από την Τράπεζα Κύπρου
Η σύνοψη της έκθεσης καταγράφει με λεπτομέρεια το ιστορικό της πώλησης σχεδόν όλων των ελληνικών ομολόγων μέχρι το Δεκέμβριο του 2009 αλλά και την επαναγορά τους από τη δευτερογενή αγορά σε ύψος 2.4 δις ευρώ μέχρι το καλοκαίρι του 2010. Στην έκθεση σημειώνεται η μεγάλη ζημιά που υπέστη η Τράπεζα, ύψους 1.9 δις ευρώ από την απομείωση της αξίας των ομολόγων αλλά και από το ελληνικό κούρεμα.
«Τα έγγραφα που εξετάσαμε δεν καταγράφουν ξεκάθαρη αιτιολόγηση ή σκεπτικό για την απόφαση να γίνει συσσώρευση ελληνικών ομολόγων», αναφέρει ο οίκος. Στην έκθεση καταγράφονται με ευκρίνεια και οι αλληλοκατηγορίες στελεχών της τράπεζας για τους λόγους συσσώρευσης τραπεζικού ρίσκου με την αγορά μόνο ομολόγων της Ελλάδας. Δεν παραλείπει μάλιστα να αναφερθεί στην αυξημένη επιρροή που είχαν σε όλες τις επιχειρηματικές κινήσεις της Τράπεζας τα πρώην Ανώτατα της στελέχη Ανδρέας Ηλιάδης και Νικόλας Καρυδάς. Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η Κεντρική Τράπεζα είχε μια μη ολοκληρωμένη εικόνα για τις συναλλαγές της Τράπεζας Κύπρου σε ομόλογα ελληνικού δημοσίου. Στιγματίζει μάλιστα το γεγονός ότι επιστολή της ΚΤ προς την Τράπεζα Κύπρου απαντήθηκε μετά από δύο χρόνια.
3. Η επέκταση της Τράπεζας Κύπρου στη Ρωσία με την εξαγορά της Uniastrum Bank
Όπως αναφέρεται επί λέξει στη συνοπτική έκθεση «η εκτελεστική διεύθυνση της Τράπεζας προχώρησε με την εξαγορά της Uniastrum παρά τις επιδεινούμενες οικονομικές συνθήκες στη Ρωσία, την κατάρρευση της Lehman Brothers και την ανάγκη της Uniastrum για κεφαλαιακές ενέσεις πριν την εξαγορά από την Τράπεζα Κύπρου». Υποστηρίζεται ότι θέση της Τράπεζας Κύπρου ήταν ότι δεν υπήρχαν ιδιαίτεροι οικονομικοί λόγοι διακοπής της αρχικής συμφωνίας εξαγοράς και ότι απαγκίστρωση από τη συμφωνία θα είχε νομικές επιπτώσεις. Την ίδια ώρα υποστήριζε η Κυπριακή πλευρά ότι οι όροι της συμφωνίας ήταν, παρά τις επιδεινούμενες οικονομικές εξελίξεις παγκοσμίως ιδιαίτερα ευνοϊκοί. Παρά ταύτα από την έκθεση των Α&Μ προκύπτει ότι η Τράπεζα Κύπρου είχε στο χέρι νομικές γνωματεύσεις που της επέτρεπαν είτε επαναδιαπραγμάτευση του κόστους της εξαγοράς είτε ακόμη και ακύρωση.
Επίσης, η έκθεση υποστηρίζει ότι η Τράπεζα Κύπρου δάνεισε χρήματα και αγόρασε στοιχεία ενεργητικού της Τράπεζας για να στηρίξει τη Uniastrum, πριν την εξαγορά. Δεν είναι ξεκάθαρο αν το ΔΣ είχε υπόψη του αυτή την προηγούμενη χρηματοδότηση. «Δεν έχουμε βρει τεκμήρια που να υποστηρίζουν φήμες για διαφθορά σε σχέση με την πράξη», καταλήγει η σύνοψη της έκθεσης.
4. Η επέκταση της Τράπεζας Κύπρου στη Ρουμανία με την εξαγορά μετοχικού πακέτου της Banka Transylvania
Αφορά τις διεργασίες απόκτησης ποσοστού 9,7% στην Banka Transylvania από την Τράπεζα Κύπρου, το 2009. Καταγράφει με λεπτομέρεια τα γεγονότα που οδήγησαν στην επένδυση ?58 εκ. από την Τράπεζα Κύπρου αλλά και στην ποινική δίωξη κατά αξιωματούχων της Τράπεζα Κύπρου στη Ρουμανία.
Η επιχείρηση είχε ονομαστεί «Βεατρίκη».
Σύμφωνα με τα πορίσματα των Α&Μ η Τράπεζα Κύπρου προχώρησε σε αυτή την επένδυση παρά τη συμβουλή που έλαβε από ξένο οίκο ότι η προσπάθεια απόκτησης του 10% της BC δεν ήταν συμβατή με το πνεύμα του ρυθμιστικού πλαισίου που υπάρχει στη Ρουμανία. Μάλιστα αναφέρεται ότι οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν από επικεφαλής της Τράπεζας Κύπρου τους έφεραν αντιμέτωπους με την Ρουμανική δικαιοσύνη – αναφέρεται βέβαια ότι μέχρι σήμερα έχουν αποκρουστεί οι Ρουμανικοί ισχυρισμοί στα δικαστήρια.
Οι Α&Μ σημειώνουν με έμφαση ότι τα στοιχεία που οι ίδιοι συνέλεξαν για την υπόθεση διαφέρουν από αυτά που κατατίθενται στη Ρουμανική δικαιοσύνη.
Αναφέρουν τέλος ότι έχουν εντοπιστεί τεκμήρια που είναι αντιφατικά με τις δηλώσεις που έκανε στο δικαστήριο ως μάρτυρας ο Νικόλας Καρυδάς Διευθυντικό τότε στέλεχος της Κυπριακής Τράπεζας. 
http://maxhnews.com/content/22486

ΕΤΣΙ ΡΗΜΑΞΑΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ: Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση, με ΟΛΑ τα ονόματα.

Στοιχεία – κόλαφος για ομόλογα και CDS.
10 Δεκεμβρίου 2009 η ΤΚ είχε πουλήσει όλα τα Ελληνικά ομόλογα. 11 Δεκέμβριου με “μυστική εντολή” άρχισαν να φορτώνουν με Ελληνικά ομόλογα! Τι ειρωνία; Την ημέρα που έκλεβαν την σορό του Τάσσου Παπαδόπουλου! (Μια μακάβρια ιστορία απασχολεί από το πρωί την Κύπρο.)
ALVAREZ & MARSAL: Καταστροφική η αγορά των ομολόγων, δεν αγόρασαν CDS για να καλυφθούν! Κρύβουν την έκθεση για να μην ασκήσουν διώξεις σε αυτούς που αγόρασαν Ελληνικά ομόλογα απο τους Γερμανούς και πούλησαν τα CDS σε Ελλάδα και Κύπρο! Χορός της μίζας πάνω στα αποκαΐδια του Ελληνισμού!
Από τον Πόρτα – Πόρτα
Η ερώτηση είναι μια.
 Μόνοι αποφάσισαν να αγοράσουν Ελληνικά Ομόλογα ή πιέστηκαν;
Πόσοι πήραν Μίζες;
Ποιοι πλήρωσαν Μίζες;
Προβοπουλε,  εχεις κανει καμια επιστολή, που να προτρεπεις σε αγορες Ελληνικών Ομολόγων απο Τράπεζες Κύπρου ενω ΓΝΩΡΙΖΕΣ ΟΤΙ ΘΑ ΚΟΥΡΕΥΤΟΥΝ;
ΠΠ
http://olympia.gr/2013/04/20/alvarez-marsal/
alvarez marsal cyprus
Bank of Cyprus destroyed evidence it bought Greek gov’t bonds in bulk – Alvarez & Marsal The Bank of Cyprus has allegedly destroyed all documents confirming it had been purchasing Greece’s government-guaranteed bonds in bulk, a decision that put the island nation’s economy on the brink of collapse. Alvarez & Marsal, an international consulting company, has claimed electronic evidence stored on the bank’s computers was wiped out by people who would face criminal charges for irresponsible purchases of Greek gild-edged bonds if outed. The Cypriot economy took a heavy hit from holdings of Greek government bonds, which led to big losses in the international bailout of Greece. In 2012, the EU and International Monetary Fund (IMF) saw Greece through a painful process of reducing its debt by swapping its old government bonds for new ones and taking a 70 percent haircut on stocks belonging to Greece’s private sector creditors, in what is known as private sector involvement (PSI). According to Alvarez & Marsal, the Bank of Cyprus increased its investment ceiling into Greece’s government bonds to 6 billion dollars without any explanation and poured additional cash into the country’s debt-ridden banking sector. http://english.ruvr.ru/2013_04_04/Bank-of-Cyprus-destroyed-evidence-it-bought-Greek-gov-t-bonds-in-bulk-Alvarez-Marsal/ Η έκθεση σε μορφή pdf http://www.alithia.com.cy/images/alvarez.pdf Σχετικά: Φοβερές αποκαλύψεις στην έκθεση της Alvarez & Marsal Ο Σύνδεσμος Καταθετών Λαϊκής Τράπεζας προσφεύγει στην δικαιοσύνη για το κούρεμα Να απαντήσει ξανά ο κύριος Προβόπουλος στην ερώτηση Παυλόπουλου για τις αγορες ομολογων ΕΚΤ – Τραπεζίτες μεθόδευσαν την κατάρρευση! Απλά και όμορφα. Γι’ αυτό και η αλλαζονεία Προβόπουλου, αφού γνωρίζει ότι θα έχει την προστασία της ίδιας της ΕΚΤ. … Οι αγορές ομολόγων και οι μή αγορές CDS, έφεραν την κατάρρευση! Σε ένα ομιχλώδες τοπίο όπου ουδείς αναλαμβάνει την ευθύνη για αυτές τις περίεργες αγορές. Στην Ελλάδα λοιπόν, από τον Νοέμβρη του 2011, ο Προκόπης Παυλόπουλος ρωτουσε συγκεκριμένα στην βουλή για να μάθει ποιός έδωσε εντολη για να αγοράζονται Ελληνικά “τοξικά” ομόλογα από τράπεζες του εξωτερικού. Γράφαμε τότε: “Χαλί” ειδικού δικαστηρίου για CDS – PSI οι κινήσεις Παυλόπουλου. Φωτογραφίζει και Προβόπουλο εκτός από Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου. Μετά την αποκάλυψη της έκθεσης, αυτά τα ερωτήματα γίνονται πλέον κατηγορητήριο για την κατάρρευση. Οι πιο σκοτεινές ημέρες του Ελληνισμού φαίνεται πως ήταν αυτές του Δεκέμβρη το 2009. Εκεί ακριβώς βρίσκεται το κλειδί της υποδούλωσης Ελλάδας και Κύπρου μέσω ενός εφιαλτικού σκηνικού που ξεδιπλώνεται στις σελίδες της έκθεσης του οίκου Alvarez & Marsal, που διέρρευσε πριν λίγες ώρες στο διαδίκτυο. Υπόγειες αγορές Ελληνικών ομολόγων από Κυπριακή τράπεζα, μία ημέρα μόλις μετά την «πανηγυρική» ανακοίνωση της για την μη έκθεση σε Ελληνικά ομόλογα που λόγω των ύποπτων χειρισμών της κυβέρνησης Παπανδρέου, εκείνη ακριβώς την περίοδο άρχισαν να θεωρούνται «τοξικά». Το σημαντικότερο εύρημα όμως της έκθεσης (όπως διέρρευσε στο olympia.gr) είναι η «περίεργη» χρηματοδότηση της τράπεζας από την ΕΚΤ, η οποία φαίνεται πως χρησιμοποιήθηκε για αυτές τις αγορές. Αυτή η ενέργεια ζημίωσε την Κυπριακή τράπεζα με το ιλιγγιώδες ποσό που άγγιξε τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ! Αυτός είναι και ο λόγος της κατάρρευσης που πήρε διαστάσεις ντόμινο. Όπως αναλύεται στην έκθεση, οι αγορές ομολόγων ανήλθαν σε 2,4 δις ευρώ. Εδώ όμως έρχεται και η πραγματική «βόμβα»: Στις 16 Δεκεμβρίου του 2009, η τράπεζα αιτήθηκε και έλαβε χρηματοδότηση από την ΕΚΤ στο ποσό των 3 δισ. ευρώ, το οποίο δεν ήταν απαραίτητο -όπως ρητά αναφέρεται- για να καλύψει ανάγκες του ισολογισμού, αλλά διατέθηκε για την αγορά ομολόγων! Μια χρηματοδότηση λοιπόν με σκληρούς, μνημονιακούς όρους, που έγινε αποκλειστικά για να διευκολύνει την εξαγορά των «τοξικών» ομολόγων! Το πόρισμα θέτει σοβαρότατα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα: - Γιατί η αγορά των Ελληνικών ομολόγων έγινε σε καθεστώς αδιαφάνειας; -Ποιος ή ποιοι έδωσαν την εντολή; -Γιατί δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες αποτίμησης της επικινδυνότητας; -Ποια η γνώμη των ελεγκτικών αρχών; -Γιατί δεν αγοράστηκαν παράλληλα CDS για να μειωθεί η έκθεση σε αυτά τα ομόλογα; Ερωτήματα που αυτομάτως πρέπει να εγερθούν και στην Ελλάδα, παραπέμπουν δε στις διαδοχικές ερωτήσεις του Προκόπη Παυλόπουλου, που έμεναν επί μήνες αναπάντητες, έως ότου ο κεντρικός τραπεζίτης Γιώργος Προβόπουλος με μία επιστολή γεμάτη αλαζονεία περιέπλεξε περισσότερο την κατάσταση. Η έκθεση της Alvarez & Marsal πιθανόν να δίνει απάντηση και για αυτή την ασύδοτη συμπεριφορά των κεντρικών τραπεζιτών: Η ΕΚΤ στην ουσία συνήργησε στο ξεφόρτωμα των ομολόγων, ειδικά από τις ξένες τράπεζες! Η χρηματοδότηση προς το Ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν έφτανε ποτέ στην Ελλάδα, αλλά μείωνε την έκθεση των ξένων τραπεζών στα «τοξικά» ομόλογα που κατέληγαν στην Ελλάδα. Το Ελληνικό χρέος εκτοξευόταν με τους επαίσχυντους νέους όρους δανεισμού και έπαιρνε ως αντίτιμο «χαρτιά», πράγμα που γνώριζε και η ΕΚΤ! Την ίδια στιγμή, πωλούσε τα CDS, που όπως προκύπτει από την έκθεση, θα ήταν ασπίδα προστασίας, που όμως κάποιοι απεμπόλησαν! Την ίδια σκοτεινή περίοδο του Δεκεμβρίου του 2009, για την οποία τόσα έχουν ακουστεί. Όπως φαίνεται, δεν είναι τυχαία η αποσιώπηση της έκθεσης της BlackRock, αφού η αντίστοιχη της A&M για την Κύπρο, υποδηλώνει ένα σκοτεινό παιχνίδι στις πλάτες του Ελληνισμού. Που οφείλει πλέον να αναζητήσει τους ενόχους και να αποδώσει ευθύνες. Apostolos Moussatos – Πορτα Πόρτα – Newsbomb.gr

 http://justiceforgreece.wordpress.com/2013/04/23/alvarez-marsal-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%8C%CF%83%CE%B1-%CE%AD%CE%BB%CE%B1%CE%B2%CE%B1%CE%BD-%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%B4%CF%8D%CE%BF-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%AC/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου