Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Ψηφίστηκε με αλλαγές ο νόμος για δημόσιο, χρέη και ακίνητα

Γ. Στουρνάρας: Δεν λέμε ψέματα. Δεν εμπορευόμαστε την ελπίδα. Δεν λέμε ότι θα παραμείνουμε στο ευρώ αλλά θα καταργήσουμε το Μνημόνιο. Αλ. Τσίπρας: Το λέμε ξεκάθαρα, όλα όσα έχετε υπογράψει δεν μας δεσ Σε ηλεκτρισμένο κλίμα, που χαρακτηρίστηκε από προσωπικές αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, ένσταση αντισυνταγματικότητας, αποχώρηση των ΑΝ.ΕΛ., αλλά και........
αποδοχή από τον Γ. Στουρνάρα των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ για την ανακούφιση των ανέργων, αλλά και της ΔΗΜΑΡ για την εξαίρεση των πολιτών που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας από το τέλος για τα ακίνητα, ψηφίστηκε χθες αργά το βράδυ με 168 «ναι» (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ), 123 «όχι» (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝ.ΕΛ., Χρυσή Αυγή) και 1 «παρών» (Μ. Μπόλαρης) το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Γ. Στουρνάρας: Δεν λέμε ψέματα. Δεν εμπορευόμαστε την ελπίδα. Δεν λέμε ότι θα παραμείνουμε στο ευρώ αλλά θα καταργήσουμε το Μνημόνιο. Αλ. Τσίπρας: Το λέμε ξεκάθαρα, όλα όσα έχετε υπογράψει δεν μας δεσμεύουν. Δεσμευόμαστε να συγκρουστούμε για την ανατροπή του Μνημονίου
Στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ προβλέπεται η προσωρινή ολιγόμηνη πρόσληψη προσωπικού στους δήμους και στις περιφέρειες της χώρας σε εκτέλεση του ειδικού προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας για την ενίσχυση των ανέργων, ιδιαίτερα από μειονεκτούσες ομάδες, όπως οι οικογένειες χωρίς εργαζομένους και οι νέοι, όπως επίσης η δυνατότητα υπαγωγής ορισμένων κλάδων οικονομικής δραστηριότητας σε ρύθμιση, βάσει της οποίας οι επιχειρήσεις αυτές θα καταβάλλουν μειωμένες κατά 10% εργοδοτικές εισφορές.
Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι που θα επωφεληθούν -αν και εξαρχής η αξιωματική αντιπολίτευση υποστήριξε ότι διαμέσου αυτών θα καταργηθεί ο κατώτατος μισθός- τελικά διευκρινίστηκε από το ΠΑΣΟΚ -διά του πρώην υπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη- ότι πρόκειται για αμοιβές με τον ισχύοντα κατώτατο μισθό και όχι λιγότερες, όπως είχε αρχικά διαφανεί.
Νωρίτερα, σφοδρή κόντρα είχαν ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Αφού νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως «οι προφήτες της καταστροφής διαψεύστηκαν», στην ομιλία του ο Α. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση για την κυβερνητική πολιτική αλλά και στους «πανηγυρισμούς» όπως είπε για «τα δήθεν πλεονάσματα», επισημαίνοντας:
Ψηφίστηκε με αλλαγές ο νόμος για δημόσιο, χρέη και ακίνητα
«Θα έχετε πλεονάσματα με αίμα, δάκρυα και υποκρισία. Θα έχετε πλεονάσματα σαν και εκείνα της Ρουμανίας του Τσαουσέσκου και της Χιλής του Πινοσέτ». Απευθυνόμενος δε προς τα υπουργικά έδρανα τόνισε πως «το λέμε ξεκάθαρα, όλα όσα έχετε υπογράψει δεν μας δεσμεύουν. Δεσμευόμαστε να συγκρουστούμε για την ανατροπή του Μνημονίου. Θα γίνει πραγματικότητα η ακύρωση των Μνημονίων, αυτή είναι η δική μας δέσμευση».
Εξίσου σκληρή ήταν και η επίθεση που εξαπέλυσε στη ΔΗΜΑΡ, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Τότε είχαμε τον ΛΑΟΣ, τώρα ήρθε η ΔΗΜΑΡ». Κατηγόρησε μάλιστα τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης ότι «σκοτώνεστε ποιος θα πρωτοδιαχειριστεί τα ψίχουλα για τους ανέργους, ποιος θα πρωτοκάνει τα ρουσφέτια της ντροπής και του εξευτελισμού». Κατέληξε δε λέγοντας ότι «ο κ. Μανιτάκης απέδειξε ότι είναι εκλεκτό πολιτικό προσωπικό της τρόικας».
Απαντώντας ο κ. Μανιτάκης είπε πως «σεβόμαστε έμπρακτα το Σύνταγμα με γνώση και αγώνες. Το σεβόμαστε καλύτερα από εσάς γιατί δεν ευτελίζουμε τη διαδικασία με αστήριχτες δικαιολογίες που γίνονται για μικροπολιτικούς λόγους. Τιμούμε το Σύνταγμα γιατί δεν το κάνουμε ευτελές εργαλείο κομματικών επιδιώξεων».
Στη συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος εξαπέλυσε μετωπική επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ. «Το περιβόητο εναλλακτικό σενάριο του ΣΥΡΙΖΑ είναι η απόλυτη καταστροφή», είπε για τον κ. Τσίπρα, ενώ έκανε λόγο για «δημαγωγία και για βιασμό της λογικής». Κατά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, «μετά την κυπριακή εμπειρία κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μιλάει ανέξοδα γιατί είδε ότι οι δανειστές επέβαλαν την ακύρωση ενός παραγωγικού μοντέλου, την ακύρωση ενός ολόκληρου τραπεζικού συστήματος».
Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι η άλλη λύση θα ήταν η απόλυτη καταστροφή: «Θα σήμαινε κλείσιμο επιχειρήσεων, κολοσσιαία ανεργία, διάλυση κοινωνικού ιστού, παύση πληρωμής μισθών και συντάξεων, κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Ο κ. Τσίπρας είναι ο νέος μεσαιωνικός άνθρωπος», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και κατηγόρησε τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ότι «παρακαλάει να έρθει το τέλος του κόσμου και να εξαθλιωθεί η χώρα».
Εν συνεχεία άφησε αιχμές προς τον Γ. Στουρνάρα επειδή δεν έκανε δεκτές τις προτάσεις του κόμματός του για την ανακούφιση των ανέργων, οι οποίες ωστόσο αμέσως μετά έγιναν αποδεκτές.
Στην ομιλία της η Αλέκα Παπαρήγα είπε πως το δίλημμα μεταξύ μνημονιακών και αντιμνημονιακών είναι κάλπικο, καθώς το κεντρικό ζήτημα τόσο της κυβέρνησης όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι με ποιον τρόπο θα βγει το Κεφάλαιο από την κρίση. Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση πως «οι ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα είναι οι τελευταίες».
Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ
Διαψεύστηκαν οι προφήτες της καταστροφής...
Σκληρή απάντηση στην αντιπολίτευση και δη στην αξιωματική για τα περί καταστροφής της χώρας επεφύλαξε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών σε σχέση με τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «έχουμε καλύψει τα 2/3 της διαδρομής για τη δημοσιονομική προσαρμογή και τα 2/4 της ανταγωνιστικότητας. Οι προφήτες της καταστροφής διαψεύστηκαν. Η ισορροπία αποκαθίσταται ραγδαία», ενώ καταλήγοντας επεσήμανε πως «η Ελλάδα πέτυχε την επιβίωσή της».
Ο Γ. Στουρνάρας στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου τόνισε πως η εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική αποτελεί μονόδρομο και επεσήμανε χαρακτηριστικά:
«Δεν λέμε ψέματα. Δεν εμπορευόμαστε την ελπίδα. Δεν λέμε ότι θα παραμείνουμε στο ευρώ αλλά θα καταργήσουμε το μνημόνιο».
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, «η τρικομματική κυβέρνηση επιτελεί την αποστολή που της ανέθεσε η πλειοψηφία του λαού, είμαστε ειλικρινείς από την πρώτη ημέρα. Είπαμε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για παροχές αν δεν τιθασευτούν τα δημοσιονομικά. Τώρα που μπορούμε μειώνουμε τη φορολογία στην ακίνητη περιουσία και προχωρούμε σε ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών».
Διευκρίνισε δε ότι «η κυβέρνηση θα συνεχίσει να απαλύνει τους πολίτες κάθε φορά που θα το επιτρέπουν οι συνθήκες, αλλά δεν θα το κάνει εις βάρος των επόμενων γενιών και με εκτροχιασμό των δημοσίων δαπανών τινάζοντας στον αέρα τη συμφωνία με τους εταίρους».
Σημείωσε μάλιστα πως απομένει το τελευταίο, αλλά δυσκολότερο κομμάτι της δημοσιονομικής προσαρμογής «λόγω και της κόπωσης της κοινωνίας. Τώρα που το κλίμα βελτιώνεται, που το τραπεζικό σύστημα βρίσκει τον βηματισμό του, αγωνιζόμαστε για την επόμενη γενιά, δεν ωραιοποιούμε καταστάσεις, δεν εμπορευόμαστε ελπίδες, δεν λέμε ψέματα και δουλεύουμε ώστε η Ελλάδα να σταθεί ξανά στα πόδια της. Οποιος δεν το αναγνωρίζει στέκεται απέναντι στις προσπάθειες που κάνει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση».
Εξαπολύοντας ακόμα μια επίθεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «το πολυνομοσχέδιο δεν έχει δημοσιονομικά μέτρα προς μεγάλη απογοήτευση κάποιων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μιλάει για νέα μέτρα αλλά για πιθανότητα επιβολής νέων μέτρων. Αυτό είναι μια πρόοδος». Τόνισε δε ότι υπάρχει διεθνής αναγνώριση για τα επιτεύγματα της ελληνικής κυβέρνησης ενώ επικαλέστηκε και τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που είπε ότι «η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα διάσωσης μέσα στο ευρώ» για να καταλήξει λέγοντας: «Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να τα αναγνωρίσει».
Αποχώρησαν από την αίθουσα οι ΑΝ.ΕΛ.
Η κόντρα καλά κρατεί... Εντονο επεισόδιο που κατέληξε στην αποχώρηση του Π. Καμμένου και των βουλευτών των ΑΝ.ΕΛ. από την Ολομέλεια εκτυλίχθηκε μεταξύ του προέδρου των ΑΝ.ΕΛ. και του Α. Γεωργιάδη. Σύμφωνα με τα όσα μετέφερε στους δημοσιογράφους ο δεύτερος, αλλά και βουλευτές της ΝΔ, κατά την ομιλία του Π. Καμμένου, ο Α. Γεωργιάδης του «κουνούσε» από τα πρώτα βουλευτικά έδρανα κάποια χαρτιά, τα οποία μπέρδεψαν τον Π. Καμμένο προκαλώντας του κάποια «κομπιάσματα».
Οι «γαλάζιοι» βουλευτές πέριξ του Α. Γεωργιάδη ξέσπασαν σε γέλια, ενώ ο Π. Καμμένος μετά το πέρας της ομιλίας του αποχώρησε από την αίθουσα.
Σύμφωνα με τον Α. Γεωργιάδη, πρόκειται για ένα σκάφος που ανήκει στην οικογένεια Καμμένου το οποίο είναι χρεωμένο σε offshore εταιρεία του εξωτερικού, χωρίς ωστόσο αυτό να επιβεβαιώνεται από τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ., ενώ σε ανακοίνωση του κόμματος κάνουν λόγο για «καθοδηγούμενη κατάρρευση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας».

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63819902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου