Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ: Νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων σε 60 δόσεις

Το παλιό σπίτι στο χωριό, η πέργκολα του διαμερίσματος στην πόλη, αλλά και ένα ολόκληρο ξενοδοχείο, που χτίστηκε παράνομα επί χούντας, θα μπορούν να νομιμοποιηθούν, με εφάπαξ πρόστιμο 500 ευρώ, με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, με τίτλο «Αντιμετώπιση αυθαίρετης δόμησης και περιβαλλοντικό ισοζύγιο», που δόθηκε από χθες σε δημόσια διαβούλευση και προβλέπεται μέχρι το τέλος της άνοιξης να ψηφιστεί στη Βουλή.
Το νέο νομοσχέδιο, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του καλοκαιριού, θα ......
προβλέπει κλειστό χρονικό διάστημα υποβολής δήλωσης, π.χ. 10 έως 12 μηνών, για την υπαγωγή των ενδιαφερόμενων ιδιοκτητών στις νέες ρυθμίσεις νομιμοποίησης αυθαιρέτων, χωρίς, όπως υποστηρίχθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος, να δίνονται στο μέλλον νέες παρατάσεις προθεσμιών. Συζητείται ωστόσο η νομιμοποίηση μικρών παραβάσεων, εντός του όγκου ακινήτου που έχει ανεγερθεί με νόμιμη οικοδομική άδεια, να ισχύουν εσαεί, χωρίς χρονικό περιορισμό.
Εν μέσω της πιο βαθιάς οικονομικής κρίσης επιχειρείται να πυροδοτηθεί μια νέα εισπρακτική επιχείρηση από τα αυθαίρετα, σύμφωνα με υπολογισμούς, ύψους άνω των 5 δισ. ευρώ, ενώ από τις δύο ρυθμίσεις τακτοποίησης αυθαιρέτων, του 2010 και 2011, που συνεχίζονται με παρατάσεις μέχρι τις 31 Μαΐου 2013, τα προσδοκώμενα έσοδα υπολογίζονται συνολικά σε 2,7 δισ. ευρώ.
Πάντως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος αποφεύγει να αναφερθεί τόσο σε οικονομικούς στόχους όσο και στην εισπρακτική διάσταση του νέου νομοσχεδίου, τονίζοντας, όπως δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Στ. Καλαφάτης, ότι «δίνονται λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα των πολιτών και της οικονομίας», τονίζοντας ιδιαίτερα τη διάσταση εξυπηρέτησης ξενοδοχείων, βιομηχανιών και άλλων επιχειρήσεων με πολεοδομικές υπερβάσεις, που αντιμετωπίζουν επιπτώσεις στη λειτουργία τους.
Σε κάθε περίπτωση οι επιφάνειες ακινήτων που θα νομιμοποιηθούν ή θα τακτοποιηθούν για 30 χρόνια θα υπολογίζονται για την επιβολή φόρων και τελών από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ παραγράφονται οι ασφαλιστικές εισφορές προς το ΙΚΑ, για τις εργασίες ανέγερσής τους.
Το δέλεαρ
Το δέλεαρ για τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες είναι ότι προβλέπονται ευνοϊκότεροι όροι πληρωμής των προστίμων αυθαιρέτων, μέσω εκπτώσεων και πολλών δόσεων, με δυνατότητα να καθορίζει ο ίδιος ο ιδιοκτήτης το σχήμα εξόφλησης, σύμφωνα με τις οικονομικές του δυνατότητες, σε βάθος χρόνου συνολικά έως 60 μηνών, δηλαδή πενταετίας. Οι 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις που ορίζει ο ισχύων νόμος για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων (ν. 4014/11) γίνονται 10 εξαμηνιαίες, όχι κατ' ανάγκην ισόποσες δόσεις, με προϋπόθεση την ελάχιστη καταβολή 5% του προστίμου ανά εξάμηνο. Επίσης προβλέπονται σημαντικές εκπτώσεις των προστίμων από 20% έως 80% για ειδικές κατηγορίες κοινωνικών ομάδων, όπως ΑμεΑ, ανάπηροι, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, παλιννοστούντες.
Ειδικότερα το νέο νομοσχέδιο, έναντι της αναστολής για 30 χρόνια, που ισχύει μέχρι τώρα με το νόμο για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων, προβλέπει οριστική εξαίρεση από την καταδάφιση και δυνατότητα δικαιοπραξιών επί του ακινήτου (μεταβίβαση, ενοικίαση κ.λπ.) ως εξής:
* Για όλες τις αυθαίρετες κατασκευές προ του 1975 με πρόστιμο 500 ευρώ.
* Για τα αυθαίρετα προ του 1983 με μεγάλη έκπτωση της τάξης του 85% επί του κανονικού προστίμου, δηλαδή για τυπικά αυθαίρετα 100 έως 120 τετραγωνικών μέτρων, με πρόστιμο από 1.000 έως 5.000 ευρώ, ανάλογα με την τιμή ζώνης του ακινήτου.
* Για όλες τις μικροπαραβάσεις σε ακίνητα που έχουν ανεγερθεί με οικοδομική άδεια, όπως πέργκολες, μπάρμπεκιου, διαφορετική διαμερισματοποίηση ορόφου κ.λπ., με εφάπαξ πρόστιμο 500 ευρώ για όλες τις υπερβάσεις, ενώ μέχρι τώρα ίσχυε ξεχωριστό πρόστιμο, για κάθε μία από αυτές.
* Για αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσης με παραβίαση μέχρι 40% κάλυψης και δόμησης και μέχρι 20% ύψους σε σύγκριση με την οικοδομική άδεια, με κανονικό πρόστιμο για τα ακίνητα μετά το 2003, ενώ το πρόστιμο μειώνεται κατά 20% όταν πρόκειται για ακίνητα που ανεγέρθηκαν το διάστημα 1983 έως 2003.
Ταυτότητα κτηρίου
Για την εξαίρεση από την κατεδάφιση είναι προϋπόθεση τα ακίνητα που θα υπάγονται στις νέες ρυθμίσεις να δηλωθούν και στη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή, που θα αποτελεί την «ταυτότητα του κτηρίου», στην οποία θα καταχωρίζει ιδιώτης μηχανικός φωτογραφίες, τεχνική έκθεση και τα στοιχεία του ακινήτου. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ τόνισε ότι εντός 10 ημερών θα δοθεί στη δημοσιότητα το Προεδρικό Διάταγμα, που θα προβλέπει την εφαρμογή του νέου θεσμού, της ηλεκτρονικής ταυτότητας των κτηρίων.
Παράλληλα, προβλέπεται αναστολή κυρώσεων, δηλαδή εξαίρεση από την κατεδάφιση για 30 χρόνια για αυθαίρετα που έχουν ανεγερθεί χωρίς οικοδομική άδεια, ή καθ' υπέρβασιν της οικοδομικής τους άδειας με παραβίαση άνω του 40% της κάλυψης και μέχρι 20% του ύψους σε σύγκριση με την οικοδομική άδεια, όπως επίσης για πρόχειρες κατασκευές και αυθαίρετες κατασκευές και χρήσεις σε παραδοσιακούς οικισμούς.
Επιστροφή χρημάτων
Οσοι έχουν ήδη υπαχθεί στις δύο προηγούμενες ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα (4014/11 και 3843/10), για παραβάσεις οι οποίες με το νέο σχέδιο νόμου εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης, αρκεί η ηλεκτρονική υπαγωγή στην Ταυτότητα Κτηρίων ατελώς για να εξασφαλίσουν εφάπαξ το ακίνητό τους. Για όσους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων έχουν ήδη καταβάλει το πρόστιμο και εφ' όσον είναι μεγαλύτερο από αυτό που προβλέπεται, με βάση τη νέα ρύθμιση, η επιστροφή της διαφοράς θα γίνει μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ.

Βαριές καμπάνες για όσους δεν δηλώσουν

Πρώτη φορά το κράτος καθιερώνει κατηγορίες αυθαιρέτων με βάση τη βαρύτητα της αυθαιρεσίας και την επίπτωσή τους στο περιβάλλον, σε συνδυασμό με το χρόνο κατασκευής τους, τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΚΑ, Σωκρ. Αλεξιάδης, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και ο Στ. Καλαφάτης άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προβλεφθούν κίνητρα, ενδεχομένως συμψηφισμού ενός μέρους του προστίμου με τις δαπάνες, για εργασίες ενεργειακής βελτίωσης και στατικής ενίσχυσης των αυθαιρέτων, που θα υπαχθούν στις νέες ρυθμίσεις νομιμοποίησης, για να κινηθεί η αγορά των κατασκευών και να υπάρξει αναπτυξιακό όφελος.
Οι εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου όσο και ο νομικός σύμβουλος Κ. Καρατσώλης τόνισαν ότι θα υπάρξει «κόκκινη γραμμή» για τα αυθαίρετα που ανεγέρθηκαν μετά τον Ιούλιο του 2011, δηλαδή μετά τις νομοθετικές ρυθμίσεις τακτοποίησης, μέσω αεροφωτογραφιών, που θα επικαιροποιηθούν ώστε να εντοπίζονται οι παραβάτες αμέσως μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος δηλώσεων του ΤΕΕ. Επίσης ειπώθηκε ότι θα ισχύσουν αυστηρές ποινές και υψηλά πρόστιμα για όσους παρανομήσουν ή δεν ενταχθούν στις ρυθμίσεις του νέου νόμου, καθώς επίσης ότι θα συνεχιστεί το πρόγραμμα κατεδαφίσεων κραυγαλέων αυθαιρέτων.

 http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=358229

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου