Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Ρύθμιση-βόμβα για εκατοντάδες συμβασιούχους προωθεί η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση φέρεται έτοιμη να προωθήσει ρύθμιση, με την οποία καταργούνται οι προσωρινές διαταγές των δικαστηρίων, βάσει των οποίων επέστρεψαν στο Δημόσιο εκατοντάδες συμβασιούχοι. Η ρύθμιση πρέπει να λάβει το πράσινο φως από τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, κάτι που ωστόσο δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Σύμφωνα με την .....επίμαχη ρύθμιση, μεταξύ των άλλων, καταργείται η πρόσφατη διάταξη (20.3.2013) του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη που ψηφίστηκε από την Βουλή (άρθρο 64 Ν. 4139/2013) και προβλέπει ότι «σε περίπτωση υπερημερίας του εργοδότη ως προς την αποδοχή της εργασίας του εργαζομένου το δικαστήριο μπορεί να διατάξει ως ασφαλιστικό μέτρο την προσωρινή απασχόληση του εργαζόμενου μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αγωγής για την κυρία υπόθεση».



Παράλληλα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο καταργούνται και όσες αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων έχουν εκδοθεί και διατάσσουν την επαναπρόσληψη εργαζομένων, ενώ αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων που αφορούν εργαζομένους μπορούν να εκδοθούν μόνο για τυπικούς λόγους. Όπως είναι για μη έγγραφη απόλυση (αλλά προφορική) εργαζομένου, για απόλυση χωρίς καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης, κ.λπ. Αντίθετα, στις περιπτώσεις απολύσεως εργαζομένων δεν μπορεί να εκδοθεί απόφαση ασφαλιστικών μέτρων επί της ουσίας, δηλαδή, για τις περιπτώσεις εκείνες που η καταγγελία της σύμβασης είναι καταχρηστική.



Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσαν ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ελλήνων Εργατολόγων Χ.Νικολουτσόπουλος και Γ.Λουκάς, αντίστοιχα, για το «πραξικοπηματικό», όπως το χαρακτηρίζουν, «νομοσχέδιο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη» με το οποίο καταργείται από τα δικαστήρια η έκδοση προσωρινών διαταγών και αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση της Ένωσης, υπογραμμίζεται ότι ο κ. Μανιτάκης με το επίμαχο νομοσχέδιό του, «παρά τη ρητή Συνταγματικά κατοχυρωμένη δικαστική προστασία του πολίτη και παρά τα όσα έχουν επανειλημμένως κριθεί από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την προσωρινή δικαστική προστασία του πολίτη», καταργεί με νόμο τις δικαστικές αποφάσεις δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων, για τους οποίους «η Δικαιοσύνη ήδη έχει αποφασίσει ότι έχουν αποτελέσει θύματα της καταχρηστικής συμπεριφοράς του εργοδότη τους (στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα)».

Ο «τραγέλαφος της όλης ιστορίας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, είναι ότι «με την πρόταση νόμου καταργείται αντίθετη διάταξη που προ τριών εβδομάδων είχε ψηφίσει ομόφωνα η Βουλή» και συνεχίζει: «Την αιτιολογική έκθεση του νόμου αυτού την είχε υπογράψει φαρδιά-πλατιά ο ίδιος ο κ. Μανιτάκης. Με την διάταξη αυτή είχε επιτραπεί ρητά να διαταχθεί με ασφαλιστικά μέτρα η προσωρινή απασχόληση του εργαζόμενου, όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Τρεις εβδομάδες μετά η διάταξη αυτή ο ίδιος ο κ. Μανιτάκης πήρε πίσω την υπογραφή του και εισηγείται την κατάργηση της διατάξεως. Και όχι μόνο αυτό, στο εξής το δικαστήριο δεν θα μπορεί να επιδικάζει προσωρινά πάνω από τις μισές αποδοχές του εργαζόμενου. Από την «διοικητική μεταρρύθμιση» του κ. Μανιτάκη ευνοούνται λοιπόν όλοι οι εργοδότες σε βάρος των εργαζομένων».

«Ούτε λίγο - ούτε πολύ», σημειώνει η Ένωση, «καταργούνται με νόμο όλες οι ήδη εκδοθείσες προσωρινές διαταγές δικαστηρίων ή ακόμη και οι ήδη εκδοθείσες αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων, εκτός εάν μέχρι την ημερομηνία ψήφισης του νόμου έχει συζητηθεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ή η αγωγή αντίστοιχα και αναμένεται η έκδοση απόφασης, ενώ στο εξής οι προσωρινές διαταγές για την ρύθμιση πραγματικής κατάστασης θα απαγορεύονται και τα ασφαλιστικά μέτρα θα ισχύουν μόνο αν δικασθούν εντός εννέα μηνών από τότε που υποβλήθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων».

Οι κ.κ. Νικολουτσόπουλος και Λουκάς καταλήγουν ότι «η συρρίκνωση της προσωρινής δικαστικής προστασίας των εργαζομένων δεν είναι απλά αντισυνταγματική, αλλά συνιστά θεσμική εκτροπή ειδικά όταν καταργεί όλες τις δικαστικές αποφάσεις που προστατεύουν χιλιάδες εργαζόμενους».

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231245773

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου