Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Φλερτάρουν με την έξοδο από το ευρώ

Πριν από μερικές εβδομάδες, μεγάλη έρευνα του αμερικανικού ινστιτούτου Pew Center αποκάλυπτε την αυξανόμενη δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων πολιτών έναντι της Ε.Ε. Πριν από λίγες ημέρες, δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup σε έξι ευρωπαϊκές χώρες ήρθε να επιβεβαιώσει την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού.
Δεν είναι μόνο η πλειοψηφία των Βρετανών (55%) που δηλώνουν ότι θα ψήφιζαν υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε. σε περίπτωση δημοψηφίσματος, αλλά και.......
μια διόλου ευκαταφρόνητη μερίδα Γάλλων (34%) και Γερμανών (31%). Οι υπέρμαχοι της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έχουν αρκετούς λόγους να προβληματίζονται εν όψει των ευρωεκλογών του ερχόμενου χρόνου.
Ανησυχούν
Αξιωματούχοι σε Παρίσι, Βερολίνο, Ρώμη και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εκφράζουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να μεταφραστεί η απογοήτευση των Ευρωπαίων σε εκλογικά κέρδη για τους ευρωσκεπτικιστές στο Ευρωκοινοβούλιο. Μπορεί ο Μάιος του 2014 να είναι ακόμη μακριά και η προεκλογική εκστρατεία να μην έχει ακόμη αρχίσει, όμως τα πρώτα μηνύματα είναι δυσοίωνα.
Από το Βορρά μέχρι το Νότο, κόμματα ευρωσκεπτικιστικά, κόμματα εξτρεμιστικά ή κόμματα διαμαρτυρίας βρίσκονται σε θέση ετοιμότητας για να αξιοποιήσουν με κάθε τρόπο την οικονομική κρίση, που εξελίσσεται πλέον για την Ενωση σε υπαρξιακή.
Οι δημοσκοπήσεις τούς δίνουν, στη χειρότερη περίπτωση, πάνω από 20%. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς έκρουσε προσφάτως τον κώδωνα του κινδύνου ενώπιον των αρχηγών κρατών των 27: «Ποτέ η υποστήριξη στο έργο της ευρωπαϊκής ενοποίησης δεν ήταν τόσο αδύναμη».
Κατά τον Πιερ Ντεφρέν, διευθυντή του Ιδρύματος Madariaga του Κολεγίου της Ευρώπης, «οι λαοί θεωρούν τα κράτη ανίσχυρα και φοβούνται να εμπιστευτούν την τύχη τους σε μια Ευρώπη που δεν είναι πλέον ένα καταφύγιο, αλλά ένα κλειστό πεδίο αντιπαλοτήτων κι ανταγωνισμού. Πιστεύουν επομένως ότι αυτή η Ευρώπη θα κάνει το λιγότερο δυνατό για εκείνους». Σε μεγάλη μερίδα των πολιτών της Ε.Ε. οι ευρωπαϊκοί θεσμοί φαίνονται απόμακροι, αναποτελεσματικοί και πολύ στενά συνδεδεμένοι με τις πολιτικές λιτότητας.
Το ζήτημα είναι ότι ο ευρωσκεπτικισμός κερδίζει έδαφος και σε χώρες που μέχρι τώρα δεν έχουν πληγεί ή δεν έχουν επηρεαστεί σημαντικά από την κρίση στην Ευρωζώνη. Η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή την πορεία του νέου κόμματος Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία, που τάσσεται κατά του ευρώ. Ανώτατοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι, αν και οι επιδόσεις του στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου αναμένεται να είναι περιορισμένες, τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν διαφορετικά στις ευρωεκλογές, τις οποίες οι ψηφοφόροι βλέπουν συχνά ως ευκαιρία να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για πλήθος ζητημάτων, χωρίς άμεσο αντίκτυπο στο εσωτερικό της χώρας τους.
Το Ευρωκοινοβούλιο
Εάν η ευρωσκεπτικιστική τάση επιβεβαιωθεί στο εκλογικό αποτέλεσμα, υπάρχει πιθανότητα ανατροπής του συσχετισμού δυνάμεων στο Ευρωκοινοβούλιο. Η ομάδα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και εκείνη των Πρασίνων θα κινδύνευαν να χάσουν το ρυθμιστικό ρόλο που παίζουν σήμερα, ενώ οι δύο μεγαλύτερες δυνάμεις, το Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλδημοκράτες, θα υποχρεώνονταν να συγκατοικήσουν με μια ομάδα ευρωσκεπτικιστών. Ομως τα κόμματα αυτά -όπως έχουμε διαπιστώσει στην περίπτωση του γαλλικού Εθνικού Μετώπου και του βρετανικού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), που βρίσκονται στο σημερινό Ευρωκοινοβούλιο- δυσκολεύονται να συνεργαστούν και συνήθως λειτουργούν ως «ελεύθεροι σκοπευτές» μέσα στο Σώμα.
Το πρόβλημα είναι ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν δυσκολίες στο σχηματισμό σταθερών πλειοψηφιών που θα συναποφασίζουν μαζί με το συμβούλιο υπουργών για τις προτάσεις της Κομισιόν. Το Ευρωκοινοβούλιο θα εμφανιζόταν έτσι διασπασμένο την ώρα των κρίσιμων αποφάσεων, σε μια περίοδο που απαιτείται περισσότερο από ποτέ μια σαφής κατεύθυνση στο ευρωπαϊκό σχέδιο.
(Πηγές: www.lemonde.fr, www.reuters)

http://www.enet.gr/?i=news.el.home&id=368860

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου