Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Σκάνδαλο υπεξαίρεσης

Υπηρετούν στο χώρο της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στη Γερμανία επί πολλά χρόνια. Είναι και οι δύο υψηλόβαθμοι εκπαιδευτικοί και συνδικαλιστές προερχόμενοι από......
τον ίδιο πολιτικό χώρο.
Το έγγραφο δείχνει την καταγγελία για την κατάχρηση στο σχολείο Το έγγραφο δείχνει την καταγγελία για την κατάχρηση στο σχολείο Ο υφυπουργός Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου Ο ένας, πρώην διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Μπίλεφελντ, κατηγορείται ότι επί δύο χρονια έκλεβε τα χρήματα της σχολικής επιτροπής που προορίζονταν για δαπάνες του σχολείου. Ο δεύτερος, ανώτερός του, συντονιστής των σχολείων Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και επί χρόνια αιρετός του ΠΑΣΟΚ για τους εκπαιδευτικούς στη Γερμανία, κατηγορείται ότι αντί να καταγγείλει το σκάνδαλο επιχείρησε να το συγκαλύψει.
Οκτώ μήνες μετά τη δημοσιοποίηση του σκανδάλου και αφού έχει ολοκληρωθεί η ΕΔΕ και υπάρχει πόρισμα, που είναι κόλαφος και για τους δύο κατηγορουμένους, αποκαλύπτεται ότι:
* Ο διευθυντής του σχολείου που κατηγορείται ως επίορκος για την κατάχρηση παρέμενε ενεργός στην υπηρεσία του μέχρι τον περασμένο Μάρτιο και αμειβόταν κανονικά από το υπουργείο Παιδείας, ενώ είχε πάρει παράνομα άδεια από τον προϊστάμενό του συντονιστή.
* Ο συντονιστής των ελληνικών σχολείων σε πέντε πόλεις της Γερμανίας, ο οποίος κατηγορείται ότι προσπάθησε να συγκαλύψει τον υφιστάμενό του, παραμένει έως σήμερα στη θέση του και ασκεί πλήρως τα καθήκοντά του, ενώ παραπέμφθηκε ομόφωνα από το Πρωτοβάθμιο στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Οργανο. Παραπομπή που οδηγεί σε αυτοδίκαιη αργία, όπως προβλέπει ο πρόσφατος Νόμος 4093/12.
Η αποκάλυψη της κατάχρησης ξεκίνησε από καταγγελία που έκανε στο υπουργείο Παιδείας ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου Βούπερταλ, Γ. Μάμμος, τον Σεπτέμβριο του 2012. Σύμφωνα με αυτήν, ο τότε διευθυντής του Ελληνόγλωσσου Δημοτικού Σχολείου Μπίλεφελντ, Απ. Κιουρτίδης, αφαίρεσε 21.500 ευρώ από το ταμείο της σχολικής επιτροπής, της οποίας ήταν πρόεδρος. Χρήματα που προορίζονταν για δαπάνες του σχολείου.
Απόπειρα
Στην καταγγελία αναφέρεται ότι ο συντονιστής των σχολείων Βόρειας Ρηνανίας-Βετσφαλίας, Γ. Βαρβάτης, όχι μόνο δεν κατήγγειλε τον υφιστάμενό του διευθυντή, αλλά προσπάθησε να τον καλύψει και του έδωσε διορία μιας εβδομάδας για να επιστρέψει τα χρήματα που έλειπαν από το ταμείο. Την απόπειρα συγκάλυψης την κατήγγειλε στον κ. Μάμμο εκπαιδευτικός του σχολείου, η οποία ήταν παρούσα σε συνάντηση που έγινε μεταξύ του διευθυντή και του συντονιστή του σχολείου. Ο τελευταίος φέρεται μάλιστα να είπε ότι «αν επιστραφεί το ποσό, δεν έγινε και τίποτε, ενώ αν τον καταγγείλουν, η υπόθεση θα εκδικαστεί το 2019 και βάλε». Στην ίδια συνάντηση ήταν επίσης παρόντες ένας δεύτερος εκπαιδευτικός -και νυν διευθυντής του σχολείου- και ένας διοικητικός υπάλληλος του σχολείου.
Μετά την καταγγελία ο υπουργός παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος διέταξε τη διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης, η οποία ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο. Με βάση το πόρισμα της ΕΔΕ, ο τότε διευθυντής του σχολείου παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα και ο συντονιστής των σχολείων στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό. Η υπόθεσή του εκκρεμεί να εκδικαστεί στο αρμόδιο πειθαρχικό τμήμα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Το σκάνδαλο που έχει αναστατώσει εδώ και ένα χρόνο την ομογένεια στο Βούπερταλ, και για το οποίο βοά επίσης το γραφείο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης (ΔΙΠΟΔΕ) του υπουργείου Παιδείας, δεν ολοκληρώνεται εδώ.
* Ο πρώην διευθυντής του σχολείου που κατηγορείται για την κατάχρηση υπηρετούσε κανονικά μέχρι τον περασμένο Μάρτιο. Η παράταση της απόσπασής του διακόπηκε στις 21 Μαρτίου. Σήμερα εργάζεται σε γερμανικό σχολείο.
* Ο συντονιστής των ελληνικών σχολείων συνεχίζει να ασκεί το λειτούργημά του χωρίς να τον ενοχλεί κανείς. Και ενώ έχουν περάσει 4 μήνες από την παραπομπή του στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό, σοβαρά ερωτήματα εγείρονται γιατί δεν έχει τεθεί από το υπουργείο Παιδείας σε αυτοδίκαιη αργία, όπως προβλέπει ο Νόμος 4093/12 για τους επιόρκους.
Να θυμίσουμε στον κ. Αρβανιτόπουλο ότι, κάνοντας χρήση αυτού του νόμου, ο υφυπουργός Παιδείας Θ. Παπαθεοδώρου έθεσε πρόσφατα, με ταχύτατες μάλιστα διαδικασίες, σε αναγκαστική αργία τον εκπαιδευτικό Στ. Γκουλιώνη, διευθυντή του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, για το πειθαρχικό παράπτωμα της «ανάρμοστης για δημόσιο υπάλληλο συμπεριφορά εκτός υπηρεσίας». Ποια ήταν η ανάρμοστη συμπεριφορά του εκπαιδευτικού; Οτι συμμετείχε σε διαδήλωση διαμαρτυρόμενος για τα μνημονιακά μέτρα της κυβέρνησης. Και όμως, εδώ ο νόμος εφαρμόστηκε τάχιστα.
Μήπως η συγκεκριμένη υπόθεση έχει «μπλοκάρει» στη Διεύθυνση Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας; Και αν ναι, γιατί, κ. Αρβανιτόπουλε;

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=368473

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου