Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Ετοιμάζουν τα ΜΑΤ για την ΕΡΤ

Ετοιμάζουν τα ΜΑΤ για την ΕΡΤ
Όλοι οι εργαζόμενοι-απολυμένοι της δημόσιας τηλεόρασης αποφάσισαν αργά χθες το βράδυ να μείνουν σε μόνιμη κατάληψη κτηρίων, studios, κοντρόλ, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών της ΕΡΤ σε όλη την επικράτεια, καθώς και των τεχνικών μέσων εκπομπής ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, εμποδίζοντας ακόμα και με τη ζωή τους το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Του Κώστα Χαρδαβέλλα
Αυτή είναι η μία πλευρά της μάχης για την.......
ΕΡΤ.
Στην άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς έδωσε εντολή σήμερα το πρωί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να ξεκινήσει ο σχεδιασμός για τη βίαιη εκδίωξη των καταληψιών από την ΕΡΤ, όταν και αν χρειαστεί, ακόμα και με την επέμβαση των ΜΑΤ.
Τα πράγματα οδηγούνται σε δραματικό αδιέξοδο, καθώς θα πρέπει άμεσα (μέχρι την Παρασκευή) να εκπέμψει πρόγραμμα η ΕΡΤ –όπως ορίζει η απόφαση του ΣτΕ- αλλά υπό προσωρινή μορφή, με επιλογή κάποιων τεχνικών, δημοσιογράφων, σκηνοθετών και παραγωγών από την υπάρχουσα ΕΡΤ.
Οι εκπομπές αυτές, σε πρώτη φάση, μπορούν να γίνουν όχι από τα στούντιο της Αγίας Παρασκευής (τα οποία τελούν συνεχώς υπό κατάληψη), αλλά από ένα μικρό στούντιο που υπάρχει και μπορεί από εκεί να βγουν ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές και βρίσκεται στις εγκαταστάσεις των Αρχείων της ΕΡΤ.
Και ενώ η ΕΣΗΕΑ προετοιμάζεται για απεργία διαρκείας στους δημοσιογράφους, οι καταληψίες της ΕΡΤ δεν πρόκειται να επιτρέψουν ούτε καν την είσοδο του διαχειριστή που θα οριστεί από το υπουργείο Οικονομικών στην προσωρινή αυτή φάση λειτουργίας της ΕΡΤ. Παράλληλα, δεν δέχονται καν συζήτηση για τη δημιουργία του νέου φορέα.
Το εξωφρενικό είναι ότι ενώ ουσιαστικά έχει πάψει να υφίσταται ΕΡΤ και το προσωπικό της θεωρείται όλο απολυμένο, από αυτό το προσωπικό πρέπει να βρεθούν οι 100-150 περίπου τεχνικοί και δημοσιογράφοι που θα εκπέμψουν προσωρινά και τουλάχιστον για μία εβδομάδα μέχρι τη δημιουργία του νέου φορέα.
Πάντως από την πλευρά Σαμαρά, η εντολή έχει δοθεί στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ και είναι συγκεκριμένη: «Να είστε έτοιμοι να βγάλετε από τις εγκαταστάσεις σε Αθήνα και επαρχία όλους τους καταληψίες».
Το εγχείρημα κρίνεται δύσκολο και με τεράστιο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση. Δεν έχει ποτέ συμβεί στον κόσμο να εισβάλουν ΜΑΤ (και αυτό μπορεί να γίνει μόνο νυχτερινές ώρες προς ξημέρωμα) μέσα στα κτήρια μιας δημόσιας τηλεόρασης και να συγκρουστούν σε διάδρομους, στούντιο και αίθουσες με πανάκριβα μηχανήματα με τους εκατοντάδες καταληψίες της ΕΡΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου