Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Εσκασε στην Αυστρία το μεγαλύτερο "κανόνι"

Ολο και μεγαλύτερα είναι τα πλήγματα που καθημερινά δέχονται οι οικονομίες του «πυρήνα» της Ευρωζώνης. Χθες η δεύτερη μεγαλύτερη

κατασκευαστική εταιρεία στην Αυστρία κατέθεσε αίτηση χρεοκοπίας αιφνιδιάζοντας αναλυτές και .....επενδυτές.

Πρόκειται για την Apline Bau GmbH που απασχολεί 6.5000 εργαζομένους, έχει υποχρεώσεις 2,6 δισ. ευρώ και περιουσιακά στοιχεία 661 εκατ. ευρώ. Μεταπολεμικά ποτέ στην Αυστρία δεν έχει υπάρξει χρεοκοπία εταιρείας με τόσο υψηλές οφειλές. Η εταιρεία, μεταξύ άλλων, κατασκεύασε το γήπεδο της Μπάγιερ Μονάχου, τρία στάδια για το Euro 2012 στην Πολωνία και υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στη Βουλγαρία. Η Apline Bau δέχθηκε σφοδρό πλήγμα από την κρίση στην ισπανική αγορά ακινήτων, όπου είχε επεκταθεί την προηγούμενη πενταετία.

Η εταιρεία έχει ήδη περάσει στα χέρια της ισπανικής FCC, που την Τρίτη αποφάσισε να «τραβήξει την πρίζα» από την Alpine Bau, αρνούμενη να συνεισφέρει νέα κεφάλαια. Η πέμπτη μεγαλύτερη κατασκευαστική της Ισπανίας σημείωσε ζημίες 140 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο, κυρίως εξαιτίας της έκθεσής της στην Alpine Banu.

Το πλήγμα για την ισπανική εταιρεία υπολογίζεται περί τα 290 εκατ. ευρώ, ενώ σημαντική έκθεση έχουν οι τράπεζες Bank Austria και Erste Group, καθώς και τουλάχιστον 500 μικρές εταιρείες που προμήθευαν την Alpine Bau. Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι μπορεί να χαθούν έως και 5.000 πρόσθετες θέσεις εργασίας.

Η Αυστρία δεν είναι η μόνη από τις οικονομίες του «πυρήνα» που πλήττεται από την κρίση. Η Ολλανδία βρίσκεται σε παρατεταμένη ύφεση και ήδη το κράτος έχει διασώσει δύο από τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες. Χθες η κυβέρνηση της Φινλανδίας παραδέχθηκε ότι φέτος το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί 0,4%, ενώ μέχρι πρόσφατα εκτιμούσε ότι θα αυξηθεί 0,4%.


http://www.thesstoday.gr/oikonomia/25-economy/20802-%CE%95%CF%83%CE%BA%CE%B1%CF%83%CE%B5-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%91%CF%85%CF%83%CF%84%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CE%BD%CE%B9.html
Πηγή: imerisia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου