Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Κακλαμάνης: Ποιοι τραπεζίτες και γιατί «αμνηστεύονται»;

«Όσο πιο πολύ απαξιώνεται ένα κοινοβούλιο, τόσο πιο εύκολα χειραγωγείται», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής και πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, στην οποία καταγγέλλει «δυο απαράδεκτες, από κάθε άποψη, κυβερνητικές ενέργειες». Πρόκειται για μία διάταξη για την απιστία τραπεζιτών για δάνεια σε Νομικά Πρόσωπα Δημόσιου ή Ιδιωτικού Δικαίου του δημόσιου τομέα και μία κυβερνητική τροπολογία για το.......
«πάγωμα» περιουσιακού ελέγχου πρωθυπουργών, υπουργών, αρχηγών κομμάτων κ..α από το 1974 έως το 2012.

Αναφερόμενος στη πρώτη διάταξη, επισημαίνει ότι «με πρόσχημα ότι καλύπτονται για το αδίκημα της απιστίας οι τραπεζίτες που δανειοδότησαν κόμματα, η κυβέρνηση «πέρασε» από τη Βουλή διάταξη, με την οποία καλύπτονται, όπως προκύπτει από στοιχεία εισαγγελικών αρχών, εκκρεμείς, ενώπιον της Δικαιοσύνης, υποθέσεις απιστίας τραπεζιτών για δάνεια "σε Ν.Π.Δ.Δ. ή Ι.Δ. του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως αυτός οριοθετείται από το νόμο", όπως ορίζεται». Τονίζει όμως πως κανένας «νόμος, που "οριοθετεί τον ευρύτερο δημόσιο τομέα" (ν.1256/82, ν.1892/90 κ.ά.), δεν περιλαμβάνει τα κόμματα», ενώ διερωτάται «ποιοι και γιατί “αμνηστεύονται”;».       
 
Παράλληλα, αναφέρεται και στην κυβερνητική τροπολογία «που κατατέθηκε με κλειστή, ουσιαστικά, τη Βουλή, για νομοσχέδιο που θα συζητηθεί τη Δευτέρα», με την οποία «επιχειρείται το “πάγωμα” του ελέγχου της περιουσιακής κατάστασης όσων διετέλεσαν πρωθυπουργοί, υπουργοί, αρχηγοί κομμάτων, κ.ά., αναδρομικώς από το 1974 μέχρι το 2012, όπως αποφάσισε η Βουλή πέρυσι το Μάρτιο, λίγο πριν διαλυθεί, ψηφίζοντας ομοφώνως τον νόμο 4065/12, ύστερα από διακομματική πρόταση νόμου, που είχα την πρωτοβουλία να καταθέσω, προσυπογραφόμενη και  από 74 άλλους βουλευτές». 
 
Όπως επισημαίνει, ο νόμος αυτός προβλέπει εγγυήσεις διαφάνειας και μέτρα που εξασφαλίζουν να περιέλθουν στο δημόσιο όσα περιουσιακά στοιχεία βρίσκονται εντός ή εκτός της χώρας και δεν δηλώθηκαν από τους ελεγχόμενους. Έτσι, προβλέπονται άρση απορρήτου και υπηρεσιακής ή επαγγελματικής εχεμύθειας και οποιουδήποτε άλλου λόγου θα παρεμπόδιζε τον έλεγχο σε βάθος κάθε περίπτωσης. 
 
«Η φασιστική θεωρία “όλοι ίδιοι είναι”, ήλθε η ώρα να αποδομηθεί», τονίζει ο Α. Κακλαμάνης, εκφράζοντας την ελπίδα του να απαντήσει αύριο η Βουλή «καταλλήλως σε όσους επιθυμούν την απαξίωσή της», αποδεχόμενη τροπολογία που κατέθεσε ο ίδιος εμπροθέσμως, για την κατάργηση, από τότε που ίσχυσε, της διάταξης για την απιστία τραπεζιτών και απορρίπτοντας την κυβερνητική τροπολογία για «πάγωμα» του νόμου  4065/12 και του αναδρομικού ελέγχου, που προβλέπει. 
  

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=368835

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου