Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

«Μόνο ένα μαζικό κίνημα θα σας σώσει»

Ο Βρετανός μαρξιστής μιλάει για την αντικυβερνητική και αντι-ισλαμική εξέγερση στην Τουρκία, τα επιτυχημένα κινήματα της Κερατέας και των Σκουριών και τις καταθέσεις στις ελβετικές τράπεζες ως... νέο «πατριωτισμό» των ελίτ
Ο γνωστότερος και ίσως συνεπέστερος Βρετανός μαρξιστής, ο Αλαν Γουντς, διευθυντής της δημοφιλέστατης ιστοσελίδας www.marxist.com και ........
εκπρόσωπος της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (International Marxist Tendency), η οποία έχει παρουσία σε περισσότερες από 40 χώρες σε πέντε ηπείρους (στην Ελλάδα εκπροσωπείται από την Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ), μίλησε στην «Ε» για την αναμενόμενη «έκρηξη» της Τουρκίας, τις Σκουριές και το παράδειγμα προς μίμηση της Κερατέας, το μύθο της Σουηδίας και φυσικά το μαρξισμό. «Οι βασικές θέσεις του Κομμουνιστικού Μανιφέστου και του μαρξιστικού Κεφαλαίου μπορούν να εφαρμοστούν απόλυτα στην παρούσα παγκόσμια συγκυρία.
Μια δημοκρατική, σοσιαλιστικά σχεδιασμένη οικονομία, με την εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων εταιρειών, υπό το δημοκρατικό έλεγχο των εργατών-εργαζομένων, είναι η μοναδική λύση για όσα ζούμε», υποστηρίζει.
Ο φόβος των ισλαμιστών
* Η διαμαρτυρία για ένα πάρκο εξελίχθηκε σε εθνική αντικυβερνητική έκρηξη στην Τουρκία. Ποια είναι η ερμηνεία που δίνετε για την απρόσμενη αντίδραση;
- Οι καπιταλιστές αναλυτές σπαζοκεφαλιάζουν. Η Τουρκία έχει καλπάζουσα οικονομική ανάπτυξη και θεωρούνταν μοντέλο σταθερότητας. Η αναπάντεχη έκρηξη έδειξε ότι πίσω από την επιφάνεια «έβραζε» η δυσαρέσκεια. Η πολιτική του κυβερνώντος κόμματος είναι κατασταλτική και αντιδημοκρατική. Κι ο Ερντογάν αλαζονικός και «αυτοκρατορικός». Εφερε την Τουρκία στα πρόθυρα του πολέμου με τη Συρία και αύξησε την ανισότητα. Και παρ' ότι υποστηρίζει ότι το κίνημα των εξεγερμένων συνίσταται από «εξτρεμιστές», αυτό παρουσιάζει έναν εντυπωσιακά γενικευμένο χαρακτήρα. Στις τάξεις τους βρίσκονται μαζί εργάτες, μαθητές, συνταξιούχοι, Κούρδοι ,ακόμη και φανατικοί οπαδοί -«εχθροί» της Φενέρμπαχτσε, της Μπεσίκτας, της Γαλατασαράι. Οι κόκκινες σημαίες των σοσιαλιστικών και κομμουνιστικών οργανώσεων ξεδιπλώνονται δίπλα στο πορτρέτο του Κεμάλ, στις σημαίες των Κούρδων και στις σημαίες των Τούρκων εθνικιστών. Κάτι αδιανόητο στο παρελθόν!
* Τι μπορεί να φέρει μακροπρόθεσμα αυτή η εξέγερση;
- Μπορεί να πλήξει την απήχηση των ισλαμιστών και στις άλλες χώρες και την ίδια ώρα να δυναμώσει την επανάσταση ενάντια στις ισλαμιστικές κυβερνήσεις στην Τυνησία και στην Αίγυπτο. Τέλος, αλλά όχι αξιολογικά τελευταίο, τα γεγονότα της Τουρκίας μπορούν να βοηθήσουν και στον τερματισμό της αιώνιας διχόνοιας μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας. Οι εργάτες των δύο χωρών έχουν τα ίδια προβλήματα και πολεμούν τον ίδιο εχθρό. Ηρθε η ώρα να ενωθείτε σε ένα κοινό διεθνή αγώνα της εργατικής τάξης εναντίον της δικτατορίας του Κεφαλαίου.
* Μέχρι χθες τρέφαμε την εντύπωση ότι το σουηδικό μοντέλο κοινωνικού κράτους είναι προς μίμηση...
- Το σουηδικό μοντέλο είναι μύθος. Η Σουηδία είναι η χώρα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD) στην οποία η ανισότητα αυξήθηκε τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Η ανεργία των νέων άγγιξε το 25%. Στο Χάσμπι, ένα από τα κέντρα των εκτρόπων, η ανεργία «χτυπά» 38%. Και δεν πρόκειται για μεμονωμένο φαινόμενο. Οι νέοι ξεσηκώθηκαν στο Παρίσι το 2005, στην Αθήνα το 2008 και στο Λονδίνο το 2011. Είναι ένα σύμπτωμα του αδιεξόδου του καπιταλιστικού συστήματος, αλλά και μια πρόγευση των επερχόμενων επαναστατικών κινητοποιήσεων.
* Τι δημιούργησε, πράγματι, την ελληνική κρίση;
- Η ελληνική κρίση είναι μέρος της γενικότερης κρίσης του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου καπιταλισμού. Ο Λένιν εξήγησε ότι ο καπιταλισμός σπάει στον πιο αδύναμο κρίκο. Μέχρι πρότινος ήταν η Ελλάδα.
* Θα μπορούσε να αποφύγει το ΔΝΤ και την «ομηρία» της από τη Γερμανία;
«Ο Τσάβες έκανε σοσιαλιστική επανάσταση. Πρώτη φορά πολιτικός μετά την πτώση της ΕΣΣΔ αντιπαρατέθηκε με τους ολιγάρχες, δίνοντας φωνή σε όσους δεν είχαν», λέει για τον θανόντα ηγέτη της Βενεζουέλας ο Βρετανός θεωρητικός, καθώς τους συνέδεε βαθιά εκτίμηση και αληθινή φιλία «Ο Τσάβες έκανε σοσιαλιστική επανάσταση. Πρώτη φορά πολιτικός μετά την πτώση της ΕΣΣΔ αντιπαρατέθηκε με τους ολιγάρχες, δίνοντας φωνή σε όσους δεν είχαν», λέει για τον θανόντα ηγέτη της Βενεζουέλας ο Βρετανός θεωρητικός, καθώς τους συνέδεε βαθιά εκτίμηση και αληθινή φιλία - Απ' τη στιγμή που έγινε μέλος της Ε.Ε. ήταν αδύνατο να αποφύγει τις πιέσεις των Βρυξελλών και της Γερμανίας. Στην πραγματικότητα, εθνική κυριαρχία δεν υφίσταται. Η ελληνική άρχουσα τάξη το γνώριζε καλά όταν υπέγραφε την είσοδο της χώρας στην Ευρωζώνη. Οσο διαρκούσε η φούσκα, είχε τεράστια κέρδη. Η ύφεση που άρχισε το 2008 εξέθεσε την τρομακτική αδυναμία της Ελλάδας. Σήμερα οι Ελληνες τραπεζίτες και πολιτικοί στέλνουν τα λεφτά τους στην Ελβετία. Αυτό είναι το αληθινό νόημα του «πατριωτισμού»!
* Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ;
- Είναι πιθανό να εξωθηθεί σε έξοδο από την Ευρωζώνη. Ομως αυτό δεν θα έσωζε απολύτως τίποτα. Η δραχμή μπορεί να πέσει σαν... βράχος, οδηγώντας σε τρομακτική ύφεση, ανάλογη με αυτή στη Γερμανία το 1923. Παραμένοντας, από την άλλη, στο ευρώ, η Ελλάδα θα υπομείνει την ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση, ενδεχομένως και για δεκαετίες.
Σκουριές και Κερατέα
* Πιστεύετε ότι οι Σκουριές πρέπει να ακολουθήσουν το νικηφόρο παράδειγμα της Κερατέας;
- Γνωρίζω ότι οι κάτοικοί τους αγωνίζονται γενναία για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους ενάντια στους ξένους ληστές και στην ελληνική κυβέρνηση, που είναι η τοπική αντιπροσωπεία των ξένων τραπεζιτών και μονοπωλίων. Εκμεταλλευόμενοι την οικονομική κρίση, αυτοί οι καρχαρίες εύχονται να λεηλατήσουν την Ελλάδα από όλες τις πηγές της. Η κυβέρνηση καταφεύγει στη βάναυση αστυνομική καταστολή εναντίον των ανθρώπων της. Είναι γενναία όταν επιτίθεται εναντίον άοπλων διαδηλωτών. Αλλά όταν πρόκειται για την τρόικα και τα ξένα μονοπώλια, έρπει δειλή. Το παράδειγμα της Κερατέας αποδεικνύει ότι οι μαζικές δράσεις και αντιδράσεις μπορούν να στεφθούν με επιτυχία. Το συμπέρασμα είναι σαφές. Μόνο ένα μαζικό κίνημα μπορεί να σώσει την Ελλάδα. Αλλά για να πετύχει χρειάζονται ένα αληθινό επαναστατικό πρόγραμμα και ηγεσία.
* Η Μ. Βρετανία πρέπει να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση; Μπαίνετε στο δίλημμα;
- Είτε εντός είτε εκτός Ε.Ε., η Μ. Βρετανία δεν έχει μέλλον παραμένοντας σε μια καπιταλιστική «βάση». Κι αυτό είναι ακόμα πιο αληθινό και σκληρό απ' ό,τι στην Ελλάδα.
* Ανοίξατε κι εσείς σαμπάνια στο θάνατο της Θάτσερ;
-Δυστυχώς, δεν το σηκώνει η τσέπη μου! Ο θάνατος της Θάτσερ απέδειξε το βαθύ ταξικό διχασμό της βρετανικής κοινωνίας.

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=368729

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου