Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Η ΔΗΜΑΡ αποχωρεί από την κυβέρνηση

Ανά θέμα θα καθορίζει τη στάση της στη Βουλή
Αποχώρηση των υπουργών και των γενικών γραμματέων της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση αποφάσισαν η Κ.Ο. και η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος, υπερψηφίζοντας τη σχετική πρόταση Κουβέλη. Δικομματική είναι πλέον η κυβέρνηση, που δέχτηκε μεγάλο πλήγμα, με αφορμή τους χειρισμούς για την αναδιάρθρωση της ΕΡΤ. Η ΔΗΜΑΡ θα παίρνει θέση στη.....
Βουλή, ανάλογα με τα θέματα που θα τίθενται, διευκρίνισε ο Δ. Χατζησωκράτης.

«Η απόφαση είναι πολύ συγκεκριμένη. Αφορά την απόσυρση στη στήριξη της κυβέρνησης» δήλωσε ο ο υπεύθυνος Οικονομικών του κόμματος, Δημήτρης Χατζησωκράτης. Πρόσθεσε ότι η ΔΗΜΑΡ θα παίρνει θέση, ανάλογα με τα θέματα που θα τίθενται. Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, τόνισε ότι δεν έχει τεθεί θέμα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και πως το ζήτημα «όταν θα έρθει, τότε θα εξεταστεί».
 
Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ, υπέρ της πρότασης Κουβέλη ψήφισαν 11 μέλη, δύο κατά (Γρ. Ψαριανός και Βασίλης Οικονόμου) και αποχή ο Σπύρος Λυκούδης, σύμφωνα με πληροφορίες. 
 
Από την Εκτελεστική Επιτροπή, τέσσερα άτομα διαφώνησαν με την πρόταση Κουβέλη. 
 
Ο Φώτης Κουβέλης είχε εισηγηθεί προς έγκριση στην Κ.Ο. και την Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ την αποχώρηση - από την κυβέρνηση - των υπουργών και υφυπουργών τους οποίους στηρίζει το κόμμα: Αντ.Μανιτάκη, Αντ.Ρουπακιώτη, Φωτ.Σκοπούλη, Θοδ.Παπαθεοδώρου.
 
Την ερχόμενη Τρίτη θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς, την προσεχή Τετάρτη η Κοινοβουλευτική Ομάδα και το επόμενο Σάββατο η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.
 
Οι επιλογές του Φώτη Κουβέλη και των στενών συνεργατών του έχουν προκαλέσει εσωκομματικές αντιδράσεις, καθώς μία σειρά στελεχών εκτιμά ότι οι συνθήκες δεν δικαιολογούν την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, γεγονός που σύμφωνα με την ίδια ανάλυση διακυβεύει την πολιτική σταθερότητα στη χώρα.
 
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου, είχε ταχθεί, νωρίτερα, υπέρ της παραμονής του κόμματος στην κυβέρνηση συνεργασίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η προσπάθεια. «Το θέμα της ΕΡΤ δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, το ζήτημα είναι η αναδιοργάνωση και η ανακατανομή του δημοσίου τομέα ώστε να καταστεί εργαλείο ανάπτυξης», ανέφερε στον Σκάι.
Την ανησυχία του για το μέλλον της χώρας είχε εκφράσει ο βουλευτής του κόμματος Γρηγόρης Ψαριανός, οποίος με δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 δήλωσε αντίθετος στην επιλογή αποχώρησης της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση και υποστήριξε ότι η εισήγηση του Φώτη Κουβέλη με βάση την οποία θα πήγαινε στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ήταν η ίδια με την κατάληξη της συνάντησης των τριών. Ο ίδιος επιφυλάχθηκε για την προσωπική του στάση απέναντι στις εξελίξεις.

Σε ρήξη με τον Φώτη Κουβέλη ήρθε ο Νίκος Μπίστης, ο οποίος προέβη σε μία αιχμηρή δήλωση μέσω Facebook: «Ο Κουβελης ολοκλήρωσε σημερα τον παραλογισμό που ξεκίνησε πριν δυο βδομάδες ο Σαμαρας. Και οι δυο χωρίς σχέδιο, χωρίς ψυχραιμία έβαλαν την χωρα σε περιπέτεια. Ξέρω οτι ορισμένοι θα ψάξετε τα " βαθύτερα αίτια" και θα αναλωθείτε σε αναλύσεις.Ματαιοπονειτε. Οι Αγγλοι το λένε "It is the short answer". Ο Σημιτης το είπε αλλιώς: " ελπίζω να έχουν μυαλό όσοι χειρίζονται την υπόθεση". Ο Βενιζέλος ηταν φωνή λογικής. Μπορούμε να διαφωνούμε μαζί του σε πολλά αλλα οφείλουμε να του αναγνωρίσουμε οτι σε όλη την διάρκεια της κρίσης δεν έπαιξε με την σταθερότητα της χώρας. Λυπάμαι για την στάση της ΔΗΜΑΡ, που βολοδερνει και όποια και αν ειναι η τελική της επιλογή (πχ ανοχή) έχασε το τραίνο και το φάντασμα της καταληξης του Καρατζαφερη πλανάται πάνω της».
Στη στάση της ηγεσίας του κόμματος οδήγησε η επικράτηση της άποψης στελεχών που ανάμεσα σε άλλα μεταφέρουν ότι το «το ποτήρι ξεχείλισε» στις σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων μετά από τον απόλυτο τρόπο με τον οποίο ο πρωθυπουργός χειρίστηκε το ζήτημα της ΕΡΤ. Η τελική και συνολική στάση της ΔΗΜΑΡ θα κριθεί μέσα από τις συνεδριάσεις της ΚΟ και της ΕΕ του κόμματος, με πιθανή την απόφαση για ένα είδος ψήφου ανοχής στην κυβέρνηση -πλέον- της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Με πρωινές του δηλώσεις, ο Γραμματέας της ΚΕ του κόμματος Σπύρος Λυκούδης ανέφερε ότι δεν ικανοποιήθηκε το αίτημα της ΔΗΜΑΡ να επαναπροσληφθεί το σύνολο των εργαζομένων της ΕΡΤ στο πλαίσιο λειτουργίας του προωθούμενου μεταβατικού σχήματος δημόσιας ραδιοτηλεόρασης πριν από τη δημιουργία του νέου φορέα, τον οποίο η ΝΔ έχει ήδη «βαπτίσει» ΝΕΡΙΤ.
Την απόφαση της ΔΗΜΑΡ να αποσύρει τους υπουργούς της από την κυβέρνηση είχε διαμηνύσει από νωρίς το πρωί ο υπεύθυνος Οικονομικών του κόμματος Δημήτρης Χατζησωκράτης (ΑΝΤ1), προσθέτοντας ότι έμενε να αποφασιστεί η στάση της Αγίου Κωνσταντίνου απέναντι στην κυβέρνηση στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

 http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=370583

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου