Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Απόφαση ΔΣ ΔΣΑ – Άρση Αναστολής Πλειστηριασμών Πρώτης Κατοικίας


images (1)

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
Ακαδημίας 60, 10679 Αθήνα
Τηλ. 210-33.98.270, 71
Αθήνα, 11.6.2013
ΑΠΟΦΑΣΗ Δ.Σ. Δ.Σ.Α.
ΑΡΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση στην πρόθεση της κυβέρνησης, όπως προκύπτει από διαρκείς και επαναλαμβανόμενες «διαρροές» στον Τύπο, να.......
άρει, εν όλω ή εν μέρει, την αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, οδηγώντας εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες στην πλήρη εξαθλίωση, στην απόλυτη καταστροφή ή ακόμα και στην αυτοκτονία.
Οι τράπεζες αφέθηκαν επί σειρά δεκαετιών να καταρτίζουν μόνες τους, κατά τρόπο απολύτως αν(εξ)έλεγκτο, τις δανειακές συμβάσεις με τους πολίτες, εκμεταλλευόμενες την ανάγκη ή την άγνοια των τελευταίων και χρησιμοποιώντας «ψιλά γράμματα» προς το σκοπό της υπερχρέωσής τους. Σήμερα, σε μία περίοδο κατά την οποία η κρίση που βιώνει ο λαός μας βρίσκεται στο χειρότερο σημείο της και μάλιστα χωρίς καμία ουσιαστική προοπτική ανάκαμψης στο εγγύς μέλλον, οι τράπεζες δεν αρκούνται στην κατάσχεση όλων των άλλων περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών αλλά, μέσω των εκπροσώπων τους στο πολιτικό σύστημα, επιζητούν να εκπλειστηριάσουν μέχρι και την πρώτη κατοικία τους, ακόμα κι αν, δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας, αυτό σημαίνει εκποίησή της σε απολύτως εξευτελιστικές τιμές.
Όμως, το δικαίωμα στην κατοικία δεν αποτελεί απλώς και μόνο την πλέον θεμελιώδη έκφανση του πυρήνα του δικαιώματος στην ιδιοκτησία αλλά είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένο με την ίδια την αξία του ανθρώπου, καθόσον άνθρωπος χωρίς στέγη δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι απολαμβάνει ούτε καν τις στοιχειώδεις εγγυήσεις μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης που προσιδιάζουν σε ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος δικαίου.
Επιπλέον, μία κοινωνία θεωρείται δημοκρατική όταν όλες οι εξουσίες δεν πηγάζουν απλώς από το λαό αλλά ασκούνται και προς το συμφέρον του λαού – και όχι προς το συμφέρον μίας οικονομικής ολιγαρχίας ή της οποιασδήποτε ελίτ του «leading 1%».
Οι εγκάθετοι των τραπεζών στην κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουν ότι, καταδικάζοντας τους πολίτες στην έσχατη ένδεια, αφενός δημιουργούν συνθήκες κοινωνικής εξέγερσης – από την οποία δεν θα γλιτώσουν ούτε οι ίδιοι ούτε τα συμφέροντα που εκπροσωπούν – και αφετέρου ενθαρρύνουν την άνοδο των άκρων του πολιτικού συστήματος με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και το συνταγματικό μας πολιτισμό.
Ενόψει των ανωτέρω, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών καλεί όλους τους κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς, όλες τις επιστημονικές και επαγγελματικές ενώσεις καθώς και το σύνολο των δημοκρατικών πολιτών να αντιταχθούν από κοινού – με κάθε θεμιτό και νόμιμο μέσο – στα εν λόγω σχέδια της πολιτικής εξουσίας προκειμένου να αποφευχθεί ακόμα μία κοινωνική τραγωδία απλώς και μόνο χάριν της περαιτέρω αύξησης των κερδών των διεθνών και εγχώριων οικονομικών συμφερόντων, που όλα αυτά τα χρόνια κερδοσκοπούσαν και εξακολουθούν να κερδοσκοπούν σε βάρος ολόκληρου του ελληνικού λαού.
Από το Γραφείο Τύπου

http://www.ethemis.gr/apofasi-ds-dsa-arsi-anastolis-plistiriasmon-protis-katikias/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου