Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Το κούρεμα καταθέσεων θα γίνει νόμος της Ε.Ε.!

Αναψε φωτιές η συνέντευξη του αρμόδιου για την Οικονομία επιτρόπου, Ολι Ρεν Αλλάζει ριζικά το τοπίο για απλούς καταθέτες και επενδυτές στην Ε.Ε., καθώς, όπως όλα δείχνουν, το «πείραμα» της Κύπρου με το κούρεμα των καταθέσεων θα συμπεριληφθεί στους τρόπους αντιμετώπισης ανάλογων περιπτώσεων στο μέλλον.
Αναψε φωτιές η συνέντευξη του αρμόδιου για την Οικονομία επιτρόπου, Ολι Ρεν Μετά τις επανειλημμένες δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι ......
οι μεγαλοκαταθέτες, δηλαδή όσοι έχουν καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, θα κληθούν στο μέλλον να επωμιστούν το βάρος διάσωσης τραπεζών, ο Ολι Ρεν εξέφρασε την ίδια άποψη, λέγοντας μάλιστα ότι η Κομισιόν ετοιμάζει και σχετική οδηγία.
Σε κατάρρευση
«Η Κύπρος ήταν μια ειδική περίπτωση, αλλά η ευρωπαϊκή οδηγία θα υποθέτει πως σε περίπτωση κατάρρευσης ενός τραπεζικού ιδρύματος ή αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα η ευθύνη θα βαρύνει και τους επενδυτές και τους μεγαλοκαταθέτες», είπε ο Ολι Ρεν, μιλώντας στη φινλανδική τηλεόραση το Σαββατοκύριακο.
Ο Φινλανδός επίτροπος διευκρίνισε ότι θα υπάρχει μια αυστηρή ιεραρχία σε αυτούς που θα συμβάλουν στη διάσωση μιας τράπεζας, καθώς την κυριότερη ευθύνη θα την έχουν οι μέτοχοι και έπειτα όσοι διαθέτουν μη προστατευόμενες καταθέσεις και επενδύσεις.
Οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ είναι «ιερές» και «πάντα ασφαλείς», τόνισε ο Ολι Ρεν, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις ανησυχίες των Ευρωπαίων πολιτών και των επενδυτών της Ευρωζώνης. Η δήλωση του Ολι Ρεν, ότι η Κομισιόν σχεδιάζει σχετική οδηγία, ανοίγει και επίσημα πλέον το δρόμο για ριζικές αλλαγές στην Ευρωζώνη, καθώς, εφόσον υιοθετηθεί μια τέτοια οδηγία, θα εξομοιώνονται οι απλοί καταθέτες με τους επενδυτές, ενώ η εμπιστοσύνη στην τραπεζική κατάθεση δέχεται ένα καίριο πλήγμα. Ακόμα και στη Γερμανία, σύμφωνα με έρευνα της οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt», το 59% των Γερμανών δεν εμπιστεύεται τις διαβεβαιώσεις της καγκελαρίου Μέρκελ για την ασφάλεια των καταθέσεων, και μόνο το 28% θεωρεί την κατάθεση στην τράπεζα ως αξιόπιστη επένδυση.
Η δήλωση του Φινλανδού επιτρόπου αποτελεί παράλληλα και μια έμμεση πλην όμως σαφέστατη ομολογία της αποτυχίας των μέχρι σήμερα εφαρμοσμένων συνταγών για τη διαχείριση της κρίσης, ενώ καταδεικνύει και τον έντονο εκνευρισμό που επικρατεί πλέον στις ευρωπαϊκές ηγεσίες εξαιτίας της αποτυχίας τους να αντιμετωπίσουν την κρίση.
Σλοβενία
Τα μάτια τώρα όλων στις Βρυξέλλες, αλλά και στις ισχυρές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, είναι στραμμένα στη Σλοβενία, που θεωρείται ότι είναι η επόμενη χώρα που θα αναγκαστεί να ζητήσει τη βοήθεια της Ευρωζώνης. Με την ίδια αγωνία παρακολουθούν τις εξελίξεις και οι αγορές, καθώς μετά το κυπριακό δράμα κυριαρχεί έντονη ανησυχία στους επενδυτικούς κύκλους τόσο για την ασφάλεια των χρηματοπιστωτικών επενδύσεων στην Ευρωζώνη όσο και για την ικανότητα της Ε.Ε. να ξεπεράσει την κρίση, που αρχίζει να αφήνει ανεξίτηλα τα σημάδια της στις οικονομίες και τις κοινωνίες των χωρών της περιφέρειας.

 http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=356082

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου