Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Εργαζόμενοι πληρώνονται με κουπόνια σουπερμάρκετ!

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου που έχουν λογαριασμούς άνω των 100.000 ευρώ, οι οποίοι ουσιαστικά έχουν κατασχεθεί.
Χθες αναμενόταν να διαπιστωθεί το ακριβές ποσόν που θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, ώστε να καθοριστεί και το ύψος του «κουρέματος», το οποίο σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα ξεπεράσει το 50%. Το τελικό ποσοστό θα εξαρτηθεί κυρίως από τις .......
καταθέσεις που θα εξαιρεθούν του «κουρέματος» (ταμεία προνοίας, λογαριασμοί φιλανθρωπικών οργανώσεων κ.λπ.).
Με την απόφαση του Eurogroup, το «κούρεμα» είχε αρχικώς καθοριστεί στο 37,5%, ενώ δεσμεύτηκε ακόμα ένα ποσοστό ύψους 22,5%, καθώς οι υπολογισμοί της ανακεφαλαιοποίησης ίσως απαιτούσαν αύξηση των κεφαλαίων που θα έπρεπε να αντληθούν από τους «μεγαλοκαταθέτες». Παράλληλα, το υπόλοιπο 40% και πάλι δεν ήταν διαθέσιμο στους κατόχους των λογαριασμών, αφού με απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας δεσμεύθηκε, ώστε να αποφευχθεί η εκροή κεφαλαίων. Από αυτό το 40% μετά κόπων και βασάνων αποδεσμεύθηκε μόλις το 10%, ώστε να κινηθεί στοιχειωδώς η αγορά - η οποία είναι ήδη ημιθανής, αφού δεν υπάρχει ρευστό για προμήθειες των καταστημάτων, για εισαγωγές ειδών πρώτης ανάγκης και για αποπληρωμή υποχρεώσεων που είχαν αναληφθεί πριν από τις τραγικές εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα.
Σε σχέση με την Ελληνική Τράπεζα, η οποία ελέγχεται από την Εκκλησία της Κύπρου, ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δήλωσε πως ελπίζει ότι δεν θα χρειαστεί στήριξη, καθώς βρίσκεται εντός του πλαισίου που έχει τεθεί για τη βιωσιμότητά της, αλλά, αν απαιτηθεί, η Εκκλησία θα συνδράμει.
Η κατάσχεση καταθέσεων αλλά και οι περιορισμοί στη χρήση κεφαλαίων έχουν προκαλέσει αύξηση των επιχειρήσεων που οδηγούνται σε λουκέτο, με συνεπακόλουθο τις απολύσεις προσωπικού. Ακόμα όμως και επιχειρήσεις που προσπαθούν να επιβιώσουν δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την έλλειψη ρευστού. Πρώτη φορά παρουσιάστηκε το φαινόμενο «πληρωμής» μισθών με κουπόνια, τα οποία οι εργαζόμενοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν για αγορές από σουπερμάρκετ.
Η μέθοδος αυτή όμως δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα των καθυστερημένων δόσεων δανείων στις τράπεζες, οι οποίες συνεχίζουν ακάθεκτες να χρεώνουν τόκους υπερημερίας... ακόμα και για τις ημέρες που ήταν κλειστές!

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=356083

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου