Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Πορτογαλία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε τη λιτότητα!


Το πορτογαλικό δικαστήριο απεφάνθη ότι τα σκληρά μέτρα λιτότητας που αποσκοπούν στη διατήρηση του προγράμματος των 78 δις ευρώ για τη διάσωση της χώρας παραβαίνει το Σύνταγμα, προκαλώντας μια τρύπα στον κυβερνητικό προϋπολογισμό του 2013. Στην πολυαναμενόμενη απόφαση που βγήκε αργά την Παρασκευή, το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε τις περικοπές στις κρατικές συντάξεις και στους μισθούς στο δημόσιο τομέα, σε μια απόφαση που θα μπορούσε να αναγκάσει τον πρωθυπουργό Πέντρο Κοέλιο να ......διαπραγματευτεί εναλλακτικά μέτρα μείωσης του ελλείμματος με τους διεθνείς δανειστές.


Η απόφαση, επίσης, απειλεί να αποσταθεροποιήσει την ηγεσία του Κοέλιο και του κεντροδεξιού συνασπισμού του. Ενώ η αντιπολίτευση ζητά την παραίτησή του, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το Σάββατο για να συζητήσουν τις επιπτώσεις της απόφασης του δικαστηρίου. Οι οικονομολόγοι υπολόγισαν ότι τα μέτρα που κρίθηκαν αντισυνταγματικά αντιστοιχούν μεταξύ 900 εκατ. και 1,3 δις ευρώ στα κρατικά έσοδα και την εξοικονόμηση, περίπου δηλαδή στο 20% από τα 5 δις ευρώ που η κυβέρνηση σχεδιάζει να κερδίσει από τα μέτρα λιτότητας φέτος.

Έπειτα από τρεις μήνες διαβουλεύσεων, οι 13 δικαστές απέρριψαν τα τέσσερα από τα εννέα επίμαχα μέτρα λιτότητας. Η απόφαση είναι η τελευταία σε μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός, μετά την παραίτηση, την Πέμπτη, ενός ανώτερου υπουργού και την αστάθεια που προκάλεσε η πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης –παρότι καταψηφίσθηκε. Τα μέτρα που απορρίφθηκαν ήταν μέρος ενός σκληρού προϋπολογισμού λιτότητας που αφορούν αυτό που η κυβέρνηση περιγράφει ως «τεράστιες» φορολογικές αυξήσεις, οι οποίες αποσκοπούν στην εκπλήρωση των στόχων του ελλείμματος που απαιτείται στο πλαίσιο της συμφωνίας διάσωσης της Πορτογαλίας.
Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που ο Κοέλιο αναγκάζεται να ξαναγράψει τον προϋπολογισμό του, μετά την απόφαση των δικαστών ότι τα μέτρα λιτότητας παραβιάζουν το Σύνταγμα. Βάσει του υφιστάμενου προϋπολογισμού για το 2013, που ενέκρινε το Κοινοβούλιο τον Νοέμβριο, οι πορτογαλικές οικογένειες αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις φόρων των τελευταίων δεκαετιών, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να αυξήσει το εισόδημα των φορολογικών εσόδων κατά 30%.
Το δικαστήριο απέρριψε τις περικοπές στις κρατικές συντάξεις και μισθούς του δημοσίου τομέα, που ισοδυναμεί με περίπου 7% του ετήσιου εισοδήματος, καθώς και περικοπές στις παροχές ασθένειας και ανεργίας. Μια προσβαλλόμενη φορολογική επιβάρυνση «αλληλεγγύης» που κυμαίνεται 3,5 έως 10% για τις συντάξεις άνω των 1.350 ευρώ το μήνα έγινε δεκτή από το δικαστήριο, καθώς και μια μείωση 50% του κόστους των υπερωριών για τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα.
Ο Πρόεδρος Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα συνδικάτα και ο κρατικός επίτροπος των δικαιωμάτων του πολίτη είχαν ζητήσει από το δικαστήριο να εξετάσει τη νομιμότητα των διαφόρων τμημάτων του προϋπολογισμού που πίστευαν ότι θα μπορούσε να παραβιάζει συνταγματικές απαιτήσεις, για τα δίκαια, προοδευτικά και μη διακριτικά μέτρα του προϋπολογισμού.
Ο Πέδρο Σάντος Γκερέιρο, αρχισυντάκτης της Jornal de Negócios, είπε ότι ήταν δύσκολο να κατανοήσουμε γιατί η κυβέρνηση είχε εγκρίνει «υψηλού κινδύνου» δημοσιονομικά μέτρα που ήταν πιθανό να κριθούν αντισυνταγματικά. Τον Μάρτιο, οι διεθνείς δανειστές συμφώνησαν να δώσουν στην Πορτογαλία παράταση ενός ακόμα έτους για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που τέθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσής της. Όμως, οι οικονομολόγοι είπαν ότι η χαλάρωση του τρέχοντος έτους δεν θα ήταν αρκετή για να αντέξει το κόστος για το κράτος που συνάγεται από την απόφαση του δικαστηρίου.

http://www.ft.com/intl/cms/s/0/3a4aaed2-9e36-11e2-9ccc-00144feabdc0.html#axzz2Pf8wrqlB

http://www.antinews.gr/2013/04/06/211277/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου