Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Στουρνάρας στην "τρόϊκα": Πάρτε τα κλειδιά και αντε στον...Τσίπρα και τον Τσακαλώτο


Φωτογραφία για Στουρνάρας στην τρόϊκα: Πάρτε τα κλειδιά και αντε στον...Τσίπρα και τον Τσακαλώτο
Σε οριακό σημείο βρίσκονται πλέον οι διαπραγματεύσεις του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα, όπως αποτυπώνεται και στους διαλόγους του κ. Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των δανειστών.

«Μην μας πιέζετε άλλο. Αν θέλετε και άλλα μέτρα, πάρτε τα κλειδιά του υπουργείου Οικονομικών και δώστε τα στον Τσίπρα. Να σας δώσω το τηλέφωνο του Τσακαλώτου να....... συζητήσετε μαζί του» φέρεται να τόνισε στους εκπροσώπους των δανειστών ο κ. Στουρνάρας, όπως αποκαλύπτει το Βήμα της Κυριακής.

Το σύνολο των θεμάτων που εκκρεμούν παραπέμφθηκαν πλέον στη σημερινή κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την τρόικα που ξεκίνησε στις 11 το πρωί.

Τα βασικά «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις, αφορούν στο ειδικό τέλος στα ακίνητα, στην προωθούμενη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στην κινητικότητα στο Δημόσιο (όπου η τρόικα δεν ικανοποιείται, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον αριθμό των αποχωρήσεων των δημοσίων υπαλλήλων που τους έχει αποστείλει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης).


***

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την τρόικα στο Μέγαρο Μαξίμου. Στην κρίσιμη συνάντηση, στην οποία συμμετέχει και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, θα γίνει προσπάθεια να βρεθούν λύσεις σε φλέγοντα ζητήματα, προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση συνολικού ύψους 8,8 δισ. ευρώ.

Αγκάθια αποτελούν κυρίως τα θέματα που έχουν σχέση με την κινητικότητα και τις απολύσεις στο Δημόσιο, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο ενιαίος φόρων ακινήτων με το «χαράτσι» που πληρώνεται μέσω της ΔΕΗ, η συγχώνευση Εθνικής και Eurobank και η διαδικασία αποπληρωμής των χρεών προς τις εφορίες.

Να υπενθυμίσουμε, ότι προηγήθηκε η αναβολή της συνάντησης του Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα που είχε οριστεί για το Σάββατο. Το βράδυ του Σαββάτου, όμως, ο κ. Στουρνάρας είχε μία ακόμα συνεργασία με τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, εν όψει του σημερινού τετ-α-τετ.

***

Το 38χρονο στέλεχος της τρόικας, Ιταλός Τζιοβάνι Καλεγκάρι, υπέστη στο σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με στελέχη της κυβέρνησης για τα δημοσιονομικά μέτρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» ο Ιταλός επικεφαλής της ομάδας δημοσιονομικής πολιτικής, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πατέρας δύο παιδιών, υπέστη το επεισόδιο ενώ βρισκόταν στο υπουργείο Οικονομικών.

Αμέσως μεταφέρθηκε σε ιδιωτική κλινική και νοσηλεύεται από την Πέμπτη στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Την Παρασκευή ανέκτησε την επαφή του με το περιβάλλον και οι θεράποντες ιατροί θεωρούν ότι έχει διαφύγει τον κίνδυνο. Το γεγονός προκάλεσε σοκ στην ελληνική πλευρά, στους δύο άμεσους συνεργάτες του, τη Βουλγάρα Εύα Πέτροβα και τον Ρικάρντο Ερκολ, αλλά και σε όλη τη τρόικα.

Ο ιταλός οικονομολόγος, 38 ετών σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, πήρε μάστερ στα Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Γουόρκ της Βρετανίας, και έκανε το διδακτορικό του στο Τμήμα Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου (EUI).

Εργάζεται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) από το 2011, ενώ προηγουμένως, από το 2007 ως το 2011, δούλεψε στο ΔΝΤ ως υπεύθυνος δημοσιονομικών θεμάτων με αποστολές μεταξύ άλλων στο Κονγκό. Από τους Έλληνες συνομιλητές του χαρακτηρίζεται «ο πιο ήπιος Τροϊκανός» και είναι αυτός στον οποίο ανέθεσε η Φραγκφούρτη να συντάξει τη μελέτη για το λάθος με τους πολλαπλασιαστές στο ελληνικό μνημόνιο. I-Reporter
http://www.inews.gr/0/stournaras-stin-troika-parte-ta-kleidia-kai-ante-stontsipra-kai-ton-tsakaloto.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου