Τετάρτη, 3 Απριλίου 2013

Οι Ελληνες «σπάνε» τις καταθέσεις τους για να αποφύγουν το κούρεμα


Οι Ελληνες «σπάνε» τις καταθέσεις τους για να αποφύγουν το κούρεμα

Οι Ελληνες καταθέτες μοιράζουν τους λογαριασμούς κατάθεσης σε πολλά ονόματα, ώστε σε περίπτωση ανάλογη με αυτή της Κύπρου, να γλιτώσουν το κούρεμα και να διασφαλίσουν το σύνολο των χρημάτων τους.
Υπό τον φόβο ανάλογου κουρέματος στις καταθέσεις τους αλά κυπριακά, οι Ελληνες έχουν αρχίσει και ......
μοιράζουν τις καταθέσεις τους σε λογαριασμούς κάτω των 100.000 ευρώ.
Πλήθος τα αιτήματα στις τράπεζες
Σύμφωνα με το Έθνος, το τελευταίο 15νθήμερο οι ελληνικές τράπεζες δέχονται πλήθος αιτημάτων από πελάτες τους, οι οποίοι ζητούν να «σπάσουν» την κατάθεσή τους σε πολλά ονόματα. Μετατρέπουν δηλαδή τους λογαριασμούς ταμιευτηρίου ή προθεσμίας σε κοινούς με συνδικαιούχους δύο ή περισσότερα άτομα.
Προσθέτουν έτσι τα ονόματα των συζύγων και των παιδιών τους ώστε το τμήμα της κατάθεσης που αντιστοιχεί σε κάθε δικαιούχο να είναι στο ποσό που εγγυάται η ΕΕ.
Στόχος τους είναι το ποσό κατάθεσης ανά φυσικό πρόσωπο να διατηρείται κάτω από τα 100.000 ευρώ.
Συναγερμός στις τράπεζες
Τα τραπεζικά στελέχη παραδέχονται ότι η λύση σωτηρίας που υιοθετήθηκε για την Κύπρο και κούρεψε μέχρι και κατά 60% τις καταθέσεις με υπόλοιπα πάνω από 100.000 ευρώ οδηγεί και στην Ελλάδα χιλιάδες καταθέτες στο "σπάσιμο" των λογαριασμών τους.
Οι τραπεζίτες από την πλευρά τους αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο κουρέματος στις καταθέσεις που τηρούνται στις ελληνικές τράπεζες και εξηγούν πως «η αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος έγινε μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με ποσό 50 δισ. ευρώ από τη δανειακή σύμβαση.
Τα χρήματα αυτά δόθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών, η οποία βρίσκεται στην τελική φάση, αλλά και για την εξυγίανση των υπόλοιπων τραπεζών. Αντίθετα στην Κύπρο υιοθετήθηκε η λύση του κουρέματος προκειμένου να ανακεφαλαιοποιηθεί η Τράπεζα Κύπρου».

http://www.iefimerida.gr/news/9

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου