Κυριακή, 7 Απριλίου 2013

Πανικός στην τραπεζική αγορά - Η τρόικα βλέπει την Eurobank σαν τη Λαϊκή; Διέλυσαν το deal!image
.......Η αντίδραση της τρόικα στην συγχώνευση Εθνικής-Eurobank φέρνει στην επιφάνεια ένα τρομακτικό σενάριο: Τη κατάσχεση ποσοστού καταθέσεων στην Eurobank μετά την αναπόφευκτη κρατικοποίησή της!

Αυτή την στιγμή το πιθανοτερο σενάριο είναι να κρατικοποιηθεί η Eurobank και να πάμε σε πάει σε κρατικοποίηση με τους καταθέτες να πληρώνουν το κόστος της νέας προσπάθειας....

To GreekMoney.gr ήταν από τα λίγα έγκυρα web sites με αξιόλογηση οικονομική ενημέρωση που έγραψε πρώτο ότι η τρόικα (δηλαδή τα έθνη τοκογλύφοι που την απαρτίζουν) θέλουν να διαλύσουν το big bank deal μεταξύ Εθνικής και Eurobank, θέλοντας όλα τα...... λεφτά και την κερδοφόρα τουρκική θυγατρική, για πάρτη τους. Κυρίως θέλουν οι καταθέτες αυτών των τραπεζών να πληρώσουν τις μεγάλες ζημιές τους (2,4 δισ. ευρώ η Εθνική και 1,5 δισ. ευρώ η Eurobank). Αυτό σημαίνει κούρεμα; Εάν ναι η Ελλάδα μπήκε σε μεγάλη οικονομική και τραπεζική πυρκαγιά.


Τέλος στη διαδικασία συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank έβαλε  η τρόικα στη συνάντηση που είχε το βράδυ της Κυριακής με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών προχωρά κανονικά και θα ολοκληρωθεί εντός του Απριλίου.
Στη συνάντηση συμμετείχε και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Γ. Προβόπουλος καθώς και η διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Αναστασία Σακελλαρίου.

Νωρίτερα, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου πραγματοποιήθηκε το πρωί συνάντηση της τρόικας με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο σε όλα τα επίπεδα των διαπραγματεύσεων, αλλά ταυτόχρονα παραδέχθηκε πως υπάρχουν ακόμα πολλά ανοικτά ζητήματα.
Κανονικά η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών λέει η ΤτΕ
“Η Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαιώνει ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και για τις τέσσερεις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) προχωρά κανονικά και σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί προ του τέλους Απριλίου. Και οι τέσσερεις τράπεζες είτε έχουν ήδη συγκαλέσει -είτε συγκαλούν εντός των αμέσως επόμενων ημερών- Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων τους ώστε να εγκριθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως τις αυξήσεις κεφαλαίου και έχει ήδη προκαταβάλει και στις τέσσερις τράπεζες τα αναγκαία κεφάλαια. Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν μέρος των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί και δεσμευθεί στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοπιστωτικής βοήθειας ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.
Η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι επομένως πλήρως εξασφαλισμένη, όπως πλήρως εξασφαλισμένες είναι και όλες οι καταθέσεις σύμφωνα με τις αρχές του ελληνικού Προγράμματος”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η αντίδραση της τρόικα στην συγχώνευση Εθνικής-Eurobank φέρνει στην επιφάνεια ένα τρομακτικό σενάριο: Τη κατάσχεση ποσοστού καταθέσεων στην Eurobank μετά την αναπόφευκτη κρατικοποίησή της!
Αυτή την στιγμή το πιθανοτερο σενάριο είναι να κρατικοποιηθεί η Eurobank και να πάμε σε πάει σε κρατικοποίηση με τους καταθέτες να πληρώνουν το κόστος της νέας προσπάθειας.
Εκεί βρίσκεται αυτή τη στιγμή η "ξεχωριστή διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης" που αποφασίστηκε για την Εθνική και την Eurobank μετά τόσο την πρωινή συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών μας με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, όσο και μετά την απογευματινή σύσκεψή τους με το οικονομικό επιτελείο και τους επικεφαλής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλο και την Σακελαρίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων από την Τράπεζα της Ελλάδος και το οικονομικό επιτελείο, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για την προώθηση δύο σχημάτων, βάσει των οποίων θα γίνει και η ανακεφαλαιοποίηση των περί ων ο λόγος τραπεζών: στο πρώτο σχήμα η Εθνική θα απορροφήσει την Proton Bank και την Τράπεζα Αττικής και Eurobank γίνεται πλέον ο 4ος πυλώνας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και θα προχωρήσει στην εξαγορά του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που ελέγχεται ήδη από το ΤΧΣ και την τρόικα.
Έτσι φαίνεται ότι τα χειρότερα έρχονται για Εθνική-Eurobank και το deal που είχε ολοκληρωθεί κατά 80% για την ώρα ναυαγεί. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η Εθνική θα χρειαστεί 10 δισ. ευρώ και η Eurobank 6,5 δισ. ευρώ. Στην συνέχεια η Eurobank θα ενωθεί με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Ετσι δημιουργείται ο τέταρτος τραπεζικός πυλώνας. Αλλά χρειάζονται 16,5 δισ. για να γίνουν όλα αυτά.
Πρόκειται ακριβώς για ότι έχει γίνει στην Κύπρο, απλά δεν έχουν πει ακόμα την λέξη "κούρεμα"...
Ήδη η φημολογία που κυριαρχεί σε όλους τους οικονομικούς κύκλους είναι ότι πάμε για το πρώτο "κλάδεμα" καταθέσεων στην Ελλάδα αφού αλλιώς δεν διασώζεται το τραπεζικό σύστημα.
Για το θέμα η ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρει:«Η Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαιώνει ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και για τις τέσσερεις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) προχωρά κανονικά και σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί προ του τέλους Απριλίου. Και οι τέσσερεις τράπεζες είτε έχουν ήδη συγκαλέσει -είτε συγκαλούν εντός των αμέσως επόμενων ημερών- Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων τους ώστε να εγκριθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως τις αυξήσεις κεφαλαίου και έχει ήδη προκαταβάλει και στις τέσσερεις τράπεζες τα αναγκαία κεφάλαια. Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν μέρος των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί και δεσμευθεί στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοπιστωτικής βοήθειας ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.
Η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι επομένως πλήρως εξασφαλισμένη, όπως πλήρως εξασφαλισμένες είναι και όλες οι καταθέσεις σύμφωνα με τις αρχές του ελληνικού Προγράμματος». "Μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ", αλλά αυτό δεν το λέει...
Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται και ανακοίνωση από τη Eurobank.
Πηγές της τρόικας ανέφεραν μετά την απογευματινή συνάντηση ότι θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις και τις επόμενες ημέρες.

http://www.greekmoney.gr/index.php/permalink/98010.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου